Biznis forum – Samo ekonomski osnažene žene mogu prekinuti krug nasilja

Samo ekonomski osnažene žene mogu prekinuti krug nasilja zauvijek i postati neovisne, istaknuto je danas u Sarajevu tokom “Prvog biznis foruma za biznis anđele u BiH”.

Biznis forum su organizirali Fondacija Infohouse i Udruženje građana ”Budućnost” u okviru projekta “Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja”, finansijski podržanog od Evropske unije. Na biznis forumu su predstavljeni i rezultati projektnog poziva za dodjelu malih grantova ženama-žrtvama nasilja. Ukupna vrijednost odobrenih sredstava za'dodjelu 18 najboljih poduzetničkih ideja (malih grantova) iznosi gotovo 100.000 KM.

Biznis anđeli su, kako je rekla direktorica Fondacije Infohouse Dženana Alađuz, žene i muškarci koji su uspješni u svom poslu i koji žele volonterski da pruže više od 160 sati pomoći ženama koje su uspješno prošle njihov krug za prijavu aplikacija za nove grantove, poslove i prilike.

– To nisu mali novci i minimalno 18 njih će uspjeti da sebi svoj život osmisle na način da budu ekonomski nezavisne – kazala je Alađuz, dodajući da se biznis ideje i projekti među ostalim odnose na šivanje, didaktičke drvene igračke za djecu, pokretanje turističkog naselja, proizvodnju namještaja, autopraonicu.

Šef odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vaninni je kazao da je, prema njihovom istraživanju iz 2019. godine, u BiH više od 48 žena starosti iznad 15 godina prošlo kroz neku vrstu nasilja u porodici.

– EU se zalaže za rodnu ravnopravnost, a također se borimo i protiv nasilja nad ženama. Najviše zabrinjava da se one žene, koje nisu finansijski samostalne, na kraju vraćaju svom zlostavljaču. U okolnostima pandemije ovi brojevi su se povećali, pa je sada više od 200 žena koje su u sigurnim kućama i u skloništima, došle su sa djecom i nisu u mogućnosti da nastave svoj život – naveo je Vaninni.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić je naglasila značaj ovog skupa u smislu ekonomskog osnaživanja žena i činjenicu da se održava u vrijeme 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

– Jedna od globalnih poruka kampanje je ‘ugasimo nasilje, uključimo preventivu’. Ekonomsko osnaživanje je i preventiva i zaštita ako je riječ o žrtvi nasilja – dodala je Filipović-Hadžiabdić.

Direktorica Gender centra Federacije BiH Ana Vuković je istakla dobru saradnju sa Infohousom, dodajući da je ovdje fokus upravo na ekonomskom osnaživanju žena, žrtava nasilja.

– Gender centar je to odavno prepoznao i da moramo pomoći, odnosno adekvatno odgovoriti na taj problem. Već od 2013. aktivno radimo sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i više od sto žena je prošlo neku vrstu edukacije, zaposlilo se ili osiguralo samozapošljavanje, a radi se o ženama koje su pretrpile nasilje – navela je Vuković.

Dodala je da Gender centar priprema novu strategiju za prevenciju i brobu protiv nasilja u porodici gdje će veliki dio biti posvećen ekonomskom osnaživanju žena.

Prvi biznis forum je okupio predstavnike vladinih, nevladinih organizacija i kompanija radi jačanja koordinisanog odgovora na ekonomsko osnaživanje žena žrtava porodičnog nasilja.

(FENA)