Na Festival sudžuke u Brčkom stiglo oko 50 uzoraka sudžuke od Sjenice do Ljubljane

Tradicionalni treći Festival sudžuke, na kojem će biti predstavljen kvalitet sudžuke u BiH i regionu, biće održan sutra na Trgu mladih Brčkom. Organizator ove gastronomske manifestacije je Udruženje potrošača Brčko distrikta u suorganizaciji Udruženja građana “Voćni klub“.

 

-Do danas nam je stiglo oko 50 uzoraka sudžuke od Sjenice do Ljubljane, među kojima su i uzorci iz Visokog, Tutina, Zlatibora, Vinkovaca i drugih gradova u kojima se tradicionalno proizvod sudžuka – kaže Savo Lukić iz “Voćnog kluba“ Brčko.

On je izrazio nadu da će ovogodišnji festival pokazati daleko bolji kvalitet sudžuke nego ranijih godina.

– Ovaj festival će pokazati dokle su proizvođači sudžuke u BiH i regionu otišli kada je u pitanju poboljšanje kvaliteta ovog proizvoda – istako je Lukić.

Ocjenjivači kvaliteta sudžuke na ovom festivalu biće profesor Amir Ganić sa Poljoprivredno prehrambenog fakulteta u Sarajevu, doktor veterine iz Tuzle Enes Omerović i Admir Hibeljić, mesar iz Orašja.

Na osnovu preporuka struke, na Festivalu sudžuke u Brčkom ocjenjuje se spoljni izgled, poprečni presjek, tekstura, miris okus i aroma sudžuke.

Žiri će dodijeliti četiri nagrade u kategorijama: za najbolju sudžuku Distrikta Brčko, najbolja sudžuka Srbije, najbolja sudžuka u industrijskoj proizvodnji i najbolja sudžuka u zanatskoj proizvodnji.

Festival sudžuke u Brčkom traje do 23. marta.

(FENA)