Novalić posjetio firmu koja će prva u BiH koristiti GMO u procesu farbanja tkanina (VIDEO)

Premijer FBiH Fadil Novalić posjetio je danas firmu Forster Rohner Ilidža d.o.o. u Hrasnici koja će prva u BiH početi primjenjivati genetski modificirane organizme (GMO) za farbanje tkanina.

Spomenuta firma proizvodi tkanine za klijente među kojima su Chanel, Gucci i Louis Vuitton, a za primjenu GMO bojenih tkanina u svojoj proizvodnji bilo joj je potrebno da Vlada FBiH usvoji “Pravilnik o ograničenoj upotrebi GMO u kontrolisanom zatvorenom prostoru”, koji je potpuno usklađen s EU direktivama.

Novalić je izjavio da je ta kompanija tražila izmjene određenih podzakonskih rješenja kako bi upotrebljavali boje visokog kvaliteta koje su regulisane GMO pravilnicima.

Pojasnio je da je Vlada FBiH u septembru usvojila četiri pravilnika namijenjena takvim industrijama, čime je omogućeno firmi Forster Rohner Ilidža d.o.o. da koristi najekskluzivnije boje.

– To je posljedica jednog patenta za čiju primjenu je kod nas bilo potrebno promijeniti pravilnik i uskoro ćemo izdati dozvolu za proizvodnju što bi trebao biti novi korak u razvoju ove kompanije – rekao je Novalić.

Direktorica firme Forster Rohner Ilidža d.o.o. Elma Memić navela je da u poslovanju poštuju standarde i prirodu, te da trenutno razvijaju projekt prirodnog farbanja mikroorganizmima.

Izrazila je nadu da će današnjom posjetom premijera Novalića ozvaničiti taj projekt i dobiti dozvolu, čime će postati prvi pokretač GMO farbanja u BiH.

Forster Rohner Ilidža d.o.o. osnovana je 2017. kao kćerka firma švicarske kompanije Forster Rohner AG.

(FENA)