U toku posljednje pripreme za Sajam šljive u Gradačcu

U Gradačcu se užurbano vrše posljednje pripreme za održavanje jubilarnog 50. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive. Od 23. do 26. augusta grad “Zmaja od Bosne” okupit će na jednom mjestu privrednike, poljoprivredne proizvođače, naučne i stručne radnike u oblasti agrara ali i turiste.

 

 

Organizator ovogodišnjeg sajma je Turistička zajednica grada Gradačca a partner je Grad Gradačac, saopćeno je iz Službe za informisanje „Sajma šljive“.

U toku su prijave izlagača za učešće na najstarijem specijalizovanom sajmu u Bosni i Hercegovini. Očekuje se dolazak oko 350 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske, Francuske i Bosne i Hercegovine.

Na Sajmu šljive u Gradačcu predstavit će se proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, uzgajivači domaćih životinja, pčelari i drugi.

– I ove godine za posjetioce i izlagače imamo oko 5.000 metara kvadratnih otvorenog u zatvorenog prostora u sportskoj dvorani Skenderija. Sajamski prostor i izlagače smo podijelili u tri sekcije, za poljoprivrednu proizvodnju, prehrambeno-prerađivačku industriju i mehanizaciju, odnosno poljoprivrednu opremu. Svi koji žele predstaviti svoje proizvode na ovoj sajamskoj manifestaciji prijavu mogu izvršiti do 20. augusta – rekao je Ensar Mešanović, voditelj ureda Turističke zajednice grada Gradačca.

U četiri dana ove tradicionalne sajamske manifestacije bit će organizovane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. I ove godine će biti dodijeljena prestižna priznanja i medalje Sajma šljive za kvalitetu proizvoda.

– Naš sajam je prepoznatljiv po ocjeni kvalitete proizvoda koji se izlažu na sajmu. U saradnji sa Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i ove godine ocjenjujemo proizvode koji se izlažu na sajmu i nude na tržištu. Do 20. augusta zainteresovani izlagači mogu prijaviti proizvode za ocjenu kvaliteteta i dostaviti na adresu Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu – rekao je Mešanović.

Jedan od sadržaja jubilarne privredno-turističke manifestacije je i 6. sajam pčelarstva s međunarodnim učešćem. I na ovom sajmu će biti dodijeljena priznanja za najbolje ocijenjeni med.

 

(FENA)