600 miliona eura za prijenose engleske Premier lige investicija u “srpski svet”

Kažu da je u ratu prva žrtva istina, a da oružanoj agresiji prethodi propagandna priprema. Kažu također da će se savremeni ratovi sve manje voditi konvencionalnim oružjem a sve više informacijskim tehnologijama.

Opsjednut televizijom

Ne postoji u svijetu političar, državnik, lider koji sa manje formalnih ovlasti koristi više medijskog prostora od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Nije to samo izraz njegove egocentričnosti i narcisoidnosti, već i djelovanja izraelskih i domaćih medijskih savjetnika. Nekadašnji ministar informisanja, u čijem su mandatu državni službenici ubijali novinare, sa biografijom fudbalskog huligana i radikala ratnog huškača bez imalo skrupula koristi svoju moć da zloupotrebljava medije kako mu se dopada. Preko svojih ljudi ušao je svuda – i u medije, i u kriminal, i u nogomet. A on je stalno na ekranu. Kažu da u kabinetu ima 12 televizora.

Već odavno je nogomet prestao biti samo najvažnija sporedna stvar na svijetu. Uz ogromna ulaganja svrstao se među najunosnije biznise, a sada postaje i sofisticirano političko oružje. A da se nogometni biznis zasniva ponajviše na prodaji tv prava govori činjenica da je 57 posto budžeta Engleskog nogometnog saveza za 2019. godinu od televizijskih prava.

Vijest da Telekom Srbije za 600 miliona eura kupio tv prava za utakmice engleske Premier lige za narednih šest sezona, po 100 miliona eura za svaku sezonu, kaparišući sa 200 eura umjesto  bankarskom garancijom, kako se to uobičajeno radi. Neki su komentirali da je za taj novac bilo moguće kupiti šestoplasirani klub Premier lige Everton koji vrijedi 525 miliona dolara a onda ubirati novac od TV prava. Ovo je deset puta više nego što je United Media plaćala po sezoni za prethodne tri godine prava prijenosa u regiji.

Da će Arena sport u narednih šest godina prenositi utakmice Premier lige i visoku cijenu plaćenu za to potvrdio je lično predsjednik Srbije.

– Cijena je tolika zato što su (Dragan) Đilas i (Dragan) Šolak (United Media) u prvom krugu ponudili više para za tu istu Premier ligu. A onda u drugom krugu nisu ponudili više i – propao biznis i sad je Vučić kriv. I prihvatamo, ja sam kriv – prenio je beogradski Danas Vučičevu izjavu.

Eliminirati konkurenciju

Dugo je režim na sve načine nastojao da potpuno preuzme medijsku scenu u Srbiji, pa je, kontrolišući Regulatornu agenciju za elektronske medije, frekvencije dodijelio privladinim medijima. Da bi se smanjio uticaj i domet opozicione United Medie nisu se birala sredstva, pa je bilo iskopavanja kablova i namjernih opstrukcija, te prijetnji i ucjena korisnicima. U programu rada državnog Telekoma upisan je cilj – eliminirati konkurenciju. I nisu se mnogo trudili da to demantiraju.

Do ove sezone su sportski kanali bili značajna prednost u ponudi United Medie, uz koju su zatim išli news TV N1 i Nova S, te Newsmax Adria. Nakon izlaska Arene sport iz United Medie ove sezone, a zatim multimilionske investicije u prava engleske lige, sve vrijedno u nogometu postalo je mamac za platforme vladinih kablovskih operatera – italijanska Serie A, španjolska La loga i Francuska Ligue 1. A teško će se neko odlučiti za paket United Medije zbog litvanske i finske nogometne lige.

Prelaze sve granice

No, televizijska prava se ne odnose samo na Srbiju, u kojoj je Arena sport prošle godine imala 950.000 pretplatnika, već i na BiH (825.000), Makedoniju (135.000), Crnu Goru (80.000) i Hrvatsku gdje je platforma A1 imala 400.000 korisnika, a hrvatski mediji procjenjuju da će biti udvostručena. Analitičari smatraju da nema ekonomske logike ni mogućnosti da se ova investicija isplati, što ukazuje na to da se na ovaj način želi proširiti politički uticaj u regiji. Tako Premier liga postaje mamac za propagandno zaokruživanje “srpskog sveta”.

Važno je napomenuti da je Telekom Srbije 65-postotni vlasnik banjalučkog operatera Mtel, a platforme u ostalim zemljama nude pakete u kojima su isključivo srbijanski vladini mediji RTS, te provladinim ekstremno desnim Pink i Happy Tv. S obzirom na to da većina korisnika kupuje porodične pakete, jasno je da će se zbog nogometa kupovati beogradska propaganda. Naravno, bit će moguće kupovati i samo dodatne pakete Arena sporta, ali će ogromna većina korisnika iz praktičnih i materijalnih razloga kupovati cijele platforme. Također, ne znači da će onaj ko kupi porodični paket morati gledati samo vijesti RTS, ali investicija je usmjerena na konkretnu ciljnu grupu – “tamo gdje ima Srba”. Na ovaj način se medijski iscrtava projekt “srpskog sveta” iz kojeg će biti isključeno drugačije mišljenje i plasirana propaganda službenog Beograda. I tako šest godina indoktrinacije.

Britanski politički portal “Otvorena demokratija” piše da na ovaj način Aleksandar Vučić “ostvaruje svoju agresivnu strategiju kako bi širio uticaj u regionu”.

Agresija na Bosnu i Hercegovinu ostavila nam je u svježem sjećanju primjere propagande koja je pripremala i pratila krvavi plan podjele Republike Bosne i Hercegovine i genocida koji je počinjen. Slikovita potvrda zloupotrebe televizijske propagande iz beogradske perspektive može se vidjeti u kontroverznom filmu “Lepa sela lepo gore”.

Da su prosječni državljani Srbije već pripremljeni svjedoči novi dokumentarni film novinara N1 Petra Gajića “Operator umova”. Gajić je u unutrašnjosti Srbije razgovarao sa građanima kojima nisu dostupne kablovske mreže. Oni o pojedinim velikim aferama u Srbiji ništa nisu čuli, a kao mantru ponavljaju najčešće izgovorene sintagme vladinih zvaničnika. Jedna starija gospođa će ustvrditi da više ne jede ćevape otkako je “Vučić ispričao kako se ćevapi prave od ljudskog mesa”.

Ružičasti vuk u jagnjećoj koži

U Bosni i Hercegovini je više od pola posla na stvaranju “hibridnog srpskog sveta” završeno. Zbog kršenja kodeksa elektronskih medija višestruko kažnjavani direktor RTRS Draško Milinović, najčešće zbog govora mržnje ili političke pristrasnosti, imenovan je za direktora RAK, agencije koja ga je kažnjavala. Odmah zatim ukinuta je frekvencija BN TV, jedinoj televiziji koja je opozicija njegovom nalogodavcu.

I ne samo da je vuk zadužen da čuva ovce, već je domaći operater Bh Telekom učinjen tržišno nekonkurentnim i neatraktivnim, pa iz godine u godinu ima sve manje korisnika, koji osim “patriotizma” nemaju drugih motiva da plaćaju nepotizam partijskih namještenika koji se ne trude da inoviraju ponudu. Njegova tv platforma Moja tv je neinventivna kombinacija lokalnih kanala i mreže produkcije beogradske “ružičaste televizije”, glavnog oružja porodice Milošević u propagandnoj podršci agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, “a onda i rampa za lansiranje radikalskog govora mržnje presuđenog ratnog zločinca i četničkog vojvode Vojislava Šešelja i drugih poštovalaca lika i djela zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića i negatora genocida u Srebrenici. Sve to Bh Telecom plaća najmanje tri miliona maraka godišnje. Neko izgleda misli da je televizija samo zabava.

A da ni sportski kanali nisu vakcinisani protiv političke propagande čulo se i u prijenosima sa Olimpijade iz Tokija i mečevima kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u nogometu. Tako smo mogli gledati cijelu utakmicu a da komentator umjesto imena reprezentacije Kosova koristi eufemizam domaća ekipa ili igrači u bijelim dresovima, što je još i dobro u odnosu na olimpijsku pobjednicu koja je iz “južne srpske pokrajine” ili takozvanog Kosova.

Indikativno je, međutim, da Hrvatska ne poduzima ništa da spriječi maligni uticaj Srbije na svom teritoriju. Analitičari kažu da je Evropska komisija nedavno donijela mjere koje reguliraju poslovanje firmi u državnom vlasništvu na prostoru EU, koje su posebno restriktivne prema zemljama koje nisu članice, prije svega zbog Kine i Rusije. Ali i ovdje se radi o tome da preko Arena sporta Srbija ulazi na tržište kako bi ostvarila određene uticaje, a pritom eliminira konkurenciju koja radi prema ekonomskim, tržišnim zakonima.