Ismet Dedeić: „Sile mraka i terora u službi tajkunsko-političkih klanova u Distiktu Brčko“

Nakon maratonskog, jednoipogodišnjeg trajanja, istražna akcija kodnog imena “Sistem”, koju su rukovodeće strukture brčanske Policije i Tužilaštva bučno reklamirale kao svoj veliki poduhvat znatno prije njenog završetka i krajnjeg ishoda, okončana je katastrofalnim porazom pomenutih institucija.

 

 

Naime, Osnovni sud Distrikta je odbacio optužnicu koju je Tužilaštvo podiglo protiv četvorice članova Komisije za zapošljavanje u Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta, a koji su u okviru pomenute akcije “Sistem” osumnjičeni za navodnu korupciju u zapošljavanju. Tužilaštvo se žalilo na takvu sudsku odluku, ali je Apelacioni sud Distrikta istu potvrdio i učinio je pravosnažnom.

Tim povodom javnosti se obratio Ismet Dedeić, direktor Zavoda i prvoosumnjičeni u ovom slučaju.

„Ovo je tek drugi slučaj u Distriktu da Sud odbaci optužnicu, što svjedoči o krajnje nezakonitom postupanju u provođenju istrage i o totalnoj neosnovanosti pokretanja procesa. Ili, žargonski rečeno, radilo se o očitom “pakovanju” i “montaži” tobožnjeg slučaja tamo gdje nikakvog slučaja nije bilo. Te sudske odluke predstavljaju svojevrsne presude montiranoj istrazi i optužnici “ – kazao je Dedeić.

On se i generalno osvrnuo na rad Tužilaštva u Brčkom.

„Jedan od razloga zbog kojeg su vrhuške Policije i Tužilaštva udarnički prionule na “progon vještica” u i oko Zavoda, je njihova bogata tradicija da svoj zapanjujući nerad na otkrivanju najočitijeg stvarnog kriminala, pokušaju zamaskirati konstruisanjem nepostojećih afera i krivica. Na primjer, prema revizorskim izvještajima za period od 2007. do 2020. godine u institucijama Distrikta je na nezakonit način utrošeno oko 840 miliona KM. Takođe su skandalozni ugovori o privatizaciji nekih preduzeća, zatim nerealizovane poslovne inicijative i slični slučajevi nanijeli štete koje se mjere desetinama miliona maraka, a za sve to niko nije odgovarao – ni disciplinski, ni krivično, niti je pokrenuta ijedna regresna tužba za nadokonadu štete Distriktu“, istakao je direktor Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta.

Zaključujući svoj komentar na ovaj proces i odbacivanje optužnice zbog nezakonitog pribavljanja dokaza, Ismet Dedeić naglašava:

„Na kraju želim da iskažem poštovanje prema sudovima Brčko distrikta koji su i ovaj put odlučno postupali po zakonu i profesionalnim kodeksima, uprkos stalnim pritiscima, neprinicpijelnim i neprofesionalnim – usmenim i pisanim zahtjevima iz osiljene policijske vrhuške, te udarima njihovih nazovi medija. Ohrabrujuće je što su bar brčanski sudovi bili i ostali svijetla tačka u zabrinjavajućoj tami koju donose ostale institucije za tobožnju zaštitu zakona, a koje su zapravo sile mraka i terora u službi tajkunsko-političkih klanova, te njihove diktature i pljačke bez granica u Distriktu“, rekao je Ismet Dedeić.

Fa.S.