‘Muzej veterana Dobrinje 92-95.’ svjedoči o odbrani Dobrinje, grada Sarajeva i BiH (VIDEO)

Muzej veterana Dobrinje 92-95.”, koji je zahvaljujući entuzijazmu i trudu Elvedina Puške otvoren 2020. godine, svjedoči o odbrani Dobrinje, grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.  

Inicijator ideje za otvaranje “Muzeja veterana” Elvedin Puška kaže da će nastaviti prikupljati eksponate, dopunjavati Muzej kako bi bio što autentičniji.

Ratni komandant, predsjednik Udruženja Prve dobrinjske brigade i predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Općine Novi Grad Denis Muminović ističe da im je cilj prvenstveno edukacija mladih naraštaja, pogotovo učenika osnovnih škola.

– Počeli smo s edukacijom, odnosno projektom “Da se ne zaboravi”. Cilj vlasnika muzeja Elvedina Puške je upravo ta edukacija, da educiramo naše mlade, da znaju šta su njihovi roditelji, amidže, doživjeli u ratu, a da ovdje dođu i pogledaju te eksponate – navodi Muminović.

Ističe da je u Muzeju 80 do 90 posto autentičnih eksponata, te da je Elvedin Puška u najvećoj mjeri zaslužan za nabavku eksponata koji su izloženi.

– To je rezultat njegovog entuzijazma i truda. Sve ove eksponate on je faktički lično plaćao – naveo je Muminović.

Što se tiče pomoći nadležnih institucija, kaže da je ima ali vrlo slabo, “na kašikicu”.

– Općina Novi Grad nam je dala skromna sredstva, također i nadležno ministarstvo KS, a posljednji put smo dobili od gradonačelnice Sarajeva jednu skromnu donaciju. To je nedovoljno, ali hvala im i na tome. Nadamo se da će imati više razumijevanja u budućnosti i da će posjetiti Muzej – kazao je Muminović.

Pozvao je, posebno mlade, da posjete Muzej, napomenuvši da je za učenike besplatan ulaz. Cilj je, ističe, da što više omladine, učenika, ne samo iz Dobrinje, nego i čitavog Kantona Sarajevo i BiH, posjete ovo mjesto.

– Imat će i ljude koji su bili učesnici rata, koji će im ispričati šta se dešavalo i zbog čega postoji ovaj muzej – naveo je on.

Kaže da u Muzej navrate i veterani odbrane Dobrinje, ali rijetko.

– Jednom godišnje ovdje dođemo, održimo čas historije i družimo se. Žalosno je da se malo više ne družimo. Iz drugih brigada više dođu nego naši branioci iz Dobrinjske brigade. Apelujem na njih da dođu, da  evociramo uspomene iz ratnog perioda. Ima ovdje dosta eksponata, kao i slika na kojima su branitelji koji više nisu među nama – istaknuo je Muminović.

Vrata su, kaže, otvorena ne samo za bivše borce, nego i za sve dobronamjerne ljude.

Pozvao je Dobrinjce, građane Sarajeva i države BiH da posjete ovaj muzej u kojem se, kako kaže, ima šta vidjeti.

(FENA)