Sankcije bi ekspresno razorile RS

Nije li vrijeme da se javnost u BiH bavi Dodikom na drugačiji, realniji način. Radi se čovjeku kojem su dani odbrojani na vlasti. Može napraviti nered, gurnuti državu u kratkotrajno nasilje, ali to bi po njega bilo pogubno jer više nikad i nigdje ne bi bio siguran. Ako Dodiku, tačnije RS-u krenu sankcije, što je sve izvjesnije, bit će to prilika da se ovaj prostor prisjeti kakva je razarajuća sila u pitanju.

Da li je tzv. međunarodna zajednica jedinstvena u odnosu prema BiH? Dodik je pozvao 28 ambasadora na skup u Istočnom Sarajevu. Priča o ambasadorima 11 zemalja koji su na poziv Dodika došli na sastanak u Istočno Sarajevo se ne čini tačnom. Odazvali su se službenici ambasada Mađarske, Hrvatske, Švedske, Slovenije, Grčke, Švajcarske, Rumunije, Poljske, Norveške, Slovačke, Bugarske, te zamjenik šefa Delegacije EU u BiH. Samo su bili prisutni ambasadori Slovačke i Poljske, a iz svih drugih ambasada niže rangirano osoblje.

I ovi koji su poslali službenike imaju neke svoje motive. Uostalom, nije ni zgodno trčati kad te pozove neko poput Dodika. Hrvatska je poslala ambasadora je se, prema premijeru Plenkoviću u 90 procenata slaže sa Srbijom u odnosu prema BiH. Janša i Orban su odlazeća desnica u Sloveniji i Mađarskoj, koja je na sve sumnjive načine sarađivala sa Dodikom, ali su, prema izvještajima, ipak poslali niže službenike ambasada. Švicarska i Švedska su vojno neutralne pa djeluje mirovno i neutralno odazvati se pozivu čovjeka poput Dodika. Norveški ambasador je bio tamo vjerovatno zbog ovdje značajnog prisustva NATO-a, čiji je prvi čovjek njihov sunarodnjak…

Uglavnom, svaka ambasada 11 država je imala neki mali diplomatski razlog da pošalje službenike na skup koji je sazvao Dodik, a onih 17 zemalja velike razloge da se nipošto ne odazovu na poziv čovjeka koji je huška na rat i secesiju uz pomoć “prijatelja”, što je mnogima otvorilo oči.    

Naravno, Christian Schmidt, je uzeo pauzu, odmor u kojem će pokazati neutralnost dok se nevaljali bokser ne nokautira u ringu. Schmidt će raditi svoj posao i neće nadalje moći postupati i govoriti drugačije nego što to čini sada.

Kako će sankcije djelovati? Naravno, prvo finansijski preko banka.  

Treba se podsjetiti da su kamate na kredite u Republici Srpskoj više od deset godine bile značajno veće nego u Federaciji Bosne i Hercegovine. Već deceniju je novac u RS-u skuplji. Tačno od vremena kada je Dodik počeo davati svoje izjave o otcjepljenjima i sukobima.

Efektivne kamatne stope u Republici Srpskoj veće su od jednog procenta nego u Federaciji, što je rezultat većih naknada za obradu kredita i godišnjih naknada za vođenje kredita. Ekonomisti znaju da je ovakva razlika posljedica niza ekonomskih i finansijskih parametara, zbog opšte loše ekonomske situacije u RS-u. Problem je, međutim vezan i za Dodika, koji se enormno zaduživao, posebno prošlih godina, a pričao o podjelama, secesijama i raspadu BiH.

Treba li govoriti da je država BiH ona koja je dala garancije njegovim kreditima.

Baja se zaduživao kao Krez (persijski vladar, najbogatiji vladar u historiji), a novac će vraćati sirotinja. Dodikov oštar jezik  je godio radikalima u RS, a koštao građane RS koji su trebali novac od banaka i plaćali ga najskuplje u Evropi.    

Novac je bio skuplji u Unikredit banci, u Raiffeisenu nego li u Federaciji i to je variralo od godine do godine.
Prije tri godine kod hipotekarnog stambenog kredita u Sberbanci efektivna kamatna stopa u Federaciji je u jednom momentu iznosila 3,35 odsto, dok je u Republici Srpskoj iznosila 4,53 procenta. I za Ruse, koji pokušavaju odbraniti Dodika, novac ima svoja stroga pravila. Kapital skuplji i za ovaj jedan priocenat bio je pretežak teret za građane Republike Srpske.

Može se onda lako zaključiti šta bi značile razarajuće finansijske i sve druge sankcije. Sve pipe se zatvaraju, dotok novca je zaustavljen, sve transakcije se blokiraju. Dijaspora neće moći slati novac na banke u RS ili one čija su sjedišta u RS-u. Srbija ne smije pomoći jer je rizik kršenja sankcija povelik a cijena golema. Klijenti izbjegavaju trgovinu jer nema platnog prometa. Uvoz najosnovnijeg se desetkuje. Paraliza finansijskog sistema bi već za sljedećih petnaestak dana otvorila oči ljudima i pokazala prstom na pravoga krivca.

Činjenica je da bi se sankcije odrazile dobrim dijelom i na Federaciju. Povratnici u RS neće dobijati doznake od familija u inostranstvu. Ljudi koji posluju u Federacija i RS će gubiti na saradnji.      

Ako Dodik izdrži duže od mjesec-dva, to znači da će RS biti potpuno finansijski ruinirana. Takav suicid će opozicija vjerovatno ekspresno pokušati spriječiti.

Srpski Krez bi morao pobjeći od pravde i ovdašnje sirotinje.

Njega čekaju davno kupljene palate po Beogradu, Kipru, Moskvi i td.