“Srbiji smo dali tri milijarde eura pomoći”

Ambasade Sjedinjenih DržavaUjedinjenog Kraljevstva i Nemačke u Srbiji odbacile su u petak u zajedničkom saopštenju navode da njihove države finansiraju političke ili ekološke proteste u Srbiji.

“Od početka procesa demokratske tranzicije u Srbiji, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i SR Nemačka bile su među najvelikodušnijim i najpouzdanijim partnerima i prijateljima Srbije, pruživši joj finansijsku pomoć ukupne vrednosti od preko tri milijarde evra”, navodi se u saopštenju.

“Jasni smo i transparentni u pogledu ove pomoći i naših ciljeva: podrške reformama, dobrom upravljanju, demokratskom razvoju, zelenoj tranziciji i prosperitetu. Značajna sredstva u okviru ove pomoći dodeljena su Vladi Srbije ili raspoređena u saradnji sa Vladom Srbije i njenim agencijama.”

“Ovi ciljevi pružaju podršku proklamovanoj politici Srbije da napreduje u procesu pristupanja EU, kao i podršku pomirenju i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana”, navodi se u zajedničkom saopštenju tri zemlje.

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je u četvrtak, na konferenciji na kojoj je objavila da Vlada Srbije poništava sve dozvole izdate kompaniji Rio Tinto za iskopavanje litijuma, da strane organizacije finansiraju ekološke proteste u Srbiji, javlja VOA

Ona je ustvrdila da proteste finansiraju najviše organizacije iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Austrije i da “nema reči kojima bi opisala njihovo licemerje”. Imenovala je, između ostalih, Fondaciju Rokfeler, USAID, Vestiminstersku fondaciju za demokratiju, Britanski savet i nemačku Fondaciju “Hajnrih Bel”.

“Ti koji finansiraju proteste dolaze iz zemlja iz kojih dolaze i te kompanije, a mi treba da branimo te kompanije i politički slabimo. Je l to igra koju igramo?”, upitala je Brnabić.

Premijerka Srbije je kao primer za to navela izgradnju Moravskog koridora, u kojem učestvuje i kompanija “Behtel”, i proteste na jednom delu koridora zbog eksploatacije lokalnog kamenoloma, koje prema njenim rečima, finansira USAID.

“Isto kao što finansiraju proteste protiv Rio Tinta. A onda dođu strani ambasadori i kažu da su zabrinuti što se traži prekid sa Rio Tintom. Šta to pokazuje? Da neki ovde žele i jare i pare. Što znači da finansiraju proteste kako bi oslabili i slomili kičmu Aleksandru Vučiću. E, pa ne može više“, rekla je Brnabić.