Suvremeni uređaj za onkološke bolesnike u poliklinici Vitalis spasit će mnoge živote (VIDEO)

U konstantnom nastojanju da svojim pacijentima omogući najnaprednije i najpreciznije dijagnostičke pretrage i liječenje visoke kvalitete, mostarska poliklinika Vitalis nabavila je suvremeni uređaj PET/CT, namijenjen za dijagnosticiranje zloćudnih bolesti.

Nabavkom ovog uređaja nastoji se značajno smanjiti smrtnost stanovništva u BiH od zloćudnih bolesti, a s druge strane, po ovu zdravstvenu uslugu pacijenti više neće morati ići u susjedne zemlje.

Specijalist nuklearne medicine i voditelj Odjela za nuklearnu medicinu i PET/CT dijagnostiku Poliklinike Vitalis dr. Petar Pušić za Fenu je kazao kako se kao i kod većine bolesti, rano otkriveni zloćudni tumori u 30-50 posto slučajeva mogu u potpunosti spriječiti i izliječiti, zbog čega su, kako naglašava, vrlo važni programi prevencije, odnosno ranog otkrivanja.

– Nabavkom uređaja PET/CT, bez kojeg je suvremena onkologija nezamisliva, nastoji se zastrašujuća statistika smrtnosti stanovništva u BiH od zloćudnih bolesti značajno smanjiti te spasiti i produžiti tisuće ljudskih života – ističe dr. Pušić.

PET/CT skraćuje vrijeme pacijentima u pretragama i dijagnostici

Prednost PET/CT-a u odnosu na druge dijagnostičke slikovne metode jest ta da se jednim snimanjem obuhvaća i analizira cijelo tijelo, a ne samo pojedini segment, istovremeno dajući informacije i o funkciji, i o izgledu tkiva i organa u cijelom tijelu.

– Dakle, umjesto nekoliko zasebnih pretraga, koje za pacijenta iziskuju značajno dulje vremena te dijagnostiku na više različitih mjesta s PET/CT-om je to moguće učiniti u jednom aktu i na jednom mjestu. I što je jednako važno po ovu pretragu ne moraju više odlaziti u susjedne zemlje, to sada mogu obaviti u Poliklinici Vitalis u Mostaru – kazao je dr. Pušić.

Pojasnio je pritom kako se PET/CT primarno rabi kod ljudi s različitim zloćudnim bolestima.

– Primjenjuje se u dijagnostici zloćudnih bolesti, dijagnostici nepoznatog primarnog tumora, kliničkom praćenju bolesnika, procjeni proširenosti zloćudne bolesti i učinka liječenja. Također se koristi u prognozi i praćenju tijeka i ishoda zloćudnih bolesti te odgovora na različite medikamentozne, kirurške ili radioterapijske postupke – istaknuo je dr. Pušić.

Napominje kako se PET/CT rabi i nakon završenog liječenja u svrhu otkrivanja ostatne bolesti, otkrivanja recidiva, odnosno povrata zloćudne bolesti i metastaza te kao pomoć pri određivanju polja zračenja.

– Nalaz se analizira vizualno, ali i kvantitativno. Intenzitet akumulacije radiofarmaka u tkivima se prema određenim poznatim, unaprijed definiranim parametrima nakon kompjutorske obrade može i izmjeriti. To značajno povećava objektivnost pretrage. Uz to, omogućuje usporedbu nalaza napravljenih u različito vrijeme kod istog bolesnika, čime se može pratiti učinak liječenja – navodi dr. Pušić.

Indikacije za PET/CT su i pojedina neurološka oboljenja.

Primjerice, preoperativna obrada medikamentno rezistentne epilepsije, procjena gubitka pamćenja i neuroloških ispada u bolesnika s demencijom. Osobito u tzv. diferencijalnoj dijagnostici, npr. za razlikovanje Alzheimerove bolesti od drugih oblika demencije, te poremećaji kretanja.

– PET/CT ima i primjenu u kardiologiji, za procjenu stupnja ishemije i hibernacije, vijabilnosti srčanog mišića te mogućnosti oporavka srčane funkcije. Također, u pacijenata kod kojih su rezultati drugih dijagnostičkih testova, uključujući i druge nuklearno-medicinske pretrage, nejasni. Koristi se i u dijagnostici vaskulitisa, upalnih promjena velikih krvnih žila, u kontrolnim obradama pacijenata s aortalnim aneurizmama nakon kirurškog zahvata te kod sumnje na infekciju grafta, i kod febrilnih stanja kojima se unatoč svoj drugoj učinjenoj dijagnostičkoj obradi ne može naći uzrok – kazao je.

Kada je opravdana potreba za snimanje?

Za PET/CT pretragu potrebno je imati indikaciju (opravdanu potrebu za snimanje) koju postavlja liječnik specijalist određenih grana medicine, obično je to onkolog, ali može biti i internist, infektolog, neurolog, kirurg.

– S obzirom da u Bosni i Hercegovini postoji evidentni manjak PET/CT uređaja, jako smo sretni da nakon duge pripreme, zadovoljenja svih pravnih normi, sigurnosnih i tehničkih standarda te edukacije osoblja u inozemstvu, možemo objaviti da smo i u našoj ustanovi, poliklinici Vitalis u Mostaru krenuli s radom na jednom od najsuvremenijih PET/CT uređaja. Ovakva dijagnostika je od vitalnog značaja za onkološke pacijente, najtežu i najugroženiju populaciju društva, i za nadati se da će biti prepoznata i imati potporu nadležnih institucija, odnosno zavoda za zdravstveno osiguranje i ministarstava zdravstva – kazao je dr. Pušić.

Dodao je kako je zakazivanje termina za snimanje uređajem PET/CT počelo od 15. rujna.

Od zloćudnih bolesti u svijetu godišnje umire oko 9,6 milijuna ljudi

Najmanje jedna trećina zloćudnih tumora može se spriječiti odabirom zdravog načina življenja, a jedna trećina izliječiti ranim otkrivanjem i odgovarajućim liječenjem. Od zloćudnih bolesti u svijetu godišnje umire oko 9,6 milijuna ljudi, te karcinom predstavlja drugi uzrok smrtnosti.

Deset najčešćih lokalizacija karcinoma u muškaraca u Federaciji BiH u 2018. godini čine 71,5 posto svih registriranih slučajeva karcinoma u muškaraca. Prema lokalizaciji, vodeći su karcinom respiratornog sustava (pluća, bronh, traheja) koji čini (21,6 posto), zatim karcinom prostate (13,7 posto), karcinom debelog crijeva (7,0 posto) od svih novodijagnosticiranih zloćudnih neoplazmi u muškaraca.

Deset najčešćih lokalizacija karcinoma u žena u Federaciji BiH u 2018. godini čine 65 posto svih registriranih slučajeva karcinoma u žena. Prema lokalizaciji, vodeći su karcinom dojke (23,4 posto), zatim karcinom respiratornog sustava (pluća, bronh, traheja) (7,4 posto), karcinom tijela maternice (7,0 posto) od svih novodijagnosticiranih zloćudnih neoplazmi u žena.

Bosna i Hercegovina još nema zajednički registar oboljelih od zloćudnih bolesti. Evidenciju vode entiteti. U Zavodu za javno zdravstvo FBiH kažu kako godišnje od raznih oblika karcinoma oboli oko 5.000 ljudi.

(FENA)