Više je Bošnjaka bilo u Titovim partizanima nego boraca otpora u svim evropskim državama

Operacija Švarc (Schwarz-crno), poznata kao Peta ofanziva ili Bitka na Sutjesci, bila je udružena njemačko-italijanska operacija sa ciljem uništenja partizana na teritoriji Jugoslavije. Počela je 15. maja i trajala do 16. juna 1943.  godine.

Write comment (0 Comments)

Kako Republika Srpska pljačka Federaciju BiH

U intervjuu što ga je 14. maja 2021. dao Benjaminu Butkoviću na BHT1 Zijad Bećirević, direktor uglednog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (Ifimes), sa sjedištem u Ljubljani, govorio je o evropskoj desnici iz grupe tzv. Narodnih partija.

Write comment (0 Comments)

DESET GODINA KONGRESA BOŠNJAKA SVIJETA

Dok je pandemija koronavirusa blokirala rad mnogih svjetskih organizacija Kongres Bošnjaka Svijeta (KBS) je tokom nje postao jači, te čak i povećao broj ali i značaj svojih aktivnosti. 

Write comment (0 Comments)

Srbija slavi ubicu kragujevačke djece

Dok se u Bosni i Hercegovini groze nad onom višegradskom pjesmom sa  negatorom genocida u Srebrenici, nobelovcem Peterom Handkeom, u Srbiji se događaju teški revizionistički ispadi i rehabilituje  srpski nacista Dimitrije Ljotić.

Write comment (0 Comments)

"Revizija presude i pacerska politika Sarajeva"

Društvene mreže su zatrpane uglavnom nesuvislim pričama o propasti pokušaja Revizije presude u sporu koji je BiH vodila protiv Srbije pred Svjetskim sudom pravde  u Hagu (International Court of Justice). Riječ je o presudi Suda pravde od  27. februara 2007, kada je taj sud potvrdio da se u Srebrenici dogodio genocid te da je Srbija odgovorna što nije učinila dovoljno da taj najteži zločin spriječi, te o odbijanju Revizije te presude.

Write comment (0 Comments)

"Hrvatski non-paper postao službeni dokument EU" ?

U Zagrebu je opća euforija nakon što je, kako se službeno tvrdi, Evropska unija hrvatski "non-paper" o BiH prihvatila kao službeni dokument. Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova i aktualni posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića, kaže (za HTV) da je to „veliki uspjeh hrvatske diplomacije i najvažnija hrvatska diplomatska inicijativa otkako je članica EU“.
Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, povodom toga, iznijeli su, u osnovi  zajednički stav o "zaštiti bh. Hrvata," pogotovo u izbornom procesu.

Write comment (0 Comments)

Mladić je pokušao državni udar i onda Sarajevo pretvorio u masovnu grobnicu i ruševinu

Tog 2. maja 1992. godine bivša JA (JNA) pokušala je da zauzme centar Sarajeva, i stavi pod svoju kontrolu ključne državne institucije Republike Bosne i Hercegovine, koja je bila nezavisna i međunarodno priznata država.

Write comment (0 Comments)

Peter Maass: „Cilj je bio ubiti povijest“

Na današnji dan prije 28 godina, u noći 7. maja 1993. godine, nakon 414 godina postojanja, minirana je i do temelja srušena jedna od najznačajnijih džamija u Bosni i Hercegovini, čuvena banjalučka ljepotica Ferhadija. Odlukom Rijaseta Islamske zajednice 7. maj se obilježava kao Dan džamija, koji simbolički podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje velikog broja džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata. Rušenje banjalučkih džamija opisali su strani novinari kao svjedoci ovih rušilačkih pohoda.

Write comment (0 Comments)

Rušenjem Savskog mosta pogubljeno je na desetine civila

Tridesetog aprila 1992. godine je srušen Savski most između Gunje u Hrvatskoj i Brčkog u BiH. Brčaci smatraju da je tog dana počeo napad JNA i paravojnih formacija na njihov grad. Pola godine prije ovog zločina most je eksplozijom oštećen sa hrvatske strane. Putnici su prelazili pješke do Brčkog odakle bi se dalje prebacivali po gradovima BiH.

Write comment (2 Comments)