Previous Next

Kongres Bošnjaka svijeta u Sarajevu i Podrinju

Kongres Bošnjka svijeta ovog jula obilježava deset godina postojanja.

Write comment (0 Comments)

O hapšenju Karadžića, da se o zločinima ne govori

Svjedoci smo da se iznova problematizira hapšenje Radovana Karadžića. Jesu li Vlasti u Srbiji stajale iza toga? Šta se krije iza tih nepotrebnih priča?   

Write comment (0 Comments)

Turković, Schmidt i virusi kod Hrvata

Dubrovnik Forum predstavlja nastavak očajnog odnosa Hrvatske prema BiH. Danas, u subotu 10. jula, na skupu se održavaju tri diskusije, na temu geopolitike u svijetu nakon pandemije, političke situacije na zapadnom Balkanu te ekonomskog razvoja na tom području kroz Evropsku uniju i inicijative ‘Tri mora’ i ‘Kina 17+1’.

Write comment (0 Comments)

Kako sam diplomirao u svadbenom salonu

Prije tri godine novinari su otkrili još jednu aferu sa kupovinom diploma. „Bez prisutnosti ijednom školskom času, za samo 17 dana, u vrijeme novogodišnjih praznika, novinarka sarajevskog Žurnala završila je srednju medicinsku školu. I to s vrlo dobrim uspjehom.”

Write comment (0 Comments)
Previous Next

Fikret Hodžić je bio veliko ime svjetskog sporta

Legendu bodibildinga Fikreta Hodžića četnici su ubili 9. jula 1992.godine u Trnopolju kod Prijedora. Ubili su višestrukog šampiona Jugoslavije, vicešampiona Europe i osvajača bronze na Svjetskom prvenstvu u bodybuildingu Fikreta Hodžića. Velikog Bosanca se prisjetio naš poznati glumac Nermin Tulić, napisavši lijepo sjećanje na društvenim mrežama. 

Write comment (0 Comments)

Istraga.ba: Dodik i Čović spremili "državni udar"!

„Plan bi se trebao realizirati u nekoliko faza. Prvo će pokušati preko tužioca Olega Čavke uhapsiti direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića. Nakon toga bi trebali započeti pravosudni udar na Dianu Kajmaković, zamjenicu glavne državne tužiteljice..."
Write comment (0 Comments)

Weber: Još jedan pokušaj prljavog dila protiv BiH

Bodo Weber, politički analitičar i viši saradnik Savjeta za demokratizaciju politike iz Berlina, kao rijetko ko govori pošteno o balkanskim čvorovima i otkriva sumnjive igre oko Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana.

Write comment (0 Comments)
Previous Next

Deset godina Kongresa Bošnjaka svijeta

Ovih dana navršava se deset godina od osnivanja i djelovanja Kongresa Bošnjaka svijeta. Šta je KBS i kakvi su mu ciljevi, govori Azem Dervišević, predsjednik ove organizacije:   

“U cilju sveopćeg razvoja i napretka Bošnjaka na globalnom nivou, jačanju nacionalne svijesti, bolje komunikacije bošnjačkih organizacija van BiH sa odgovarajućim institucijama Bosne i Hercegovine, radi profiliranja, promoviranja i zaštite prava i interesa prognanih i raseljenih Bošnjaka, te u cilju jačanja položaja Bošnjaka u državama u kojima su oni autohtoni narod, na Osnivačkoj Skupštini 2011. godine u Sarajevu osnovan je Kongres Bošnjaka svijeta (KBS), kao neprofitna,  nevladina, nestranačka i autonomna organizacija Bošnjaka nastanjenih u Bosni i Hercegovini i širom svijeta.

Prioritetan zadatak KBS-a je da u saradnji sa drugim relevantnim bošnjačkim organizacijama i institucijama promovira, razvija i unaprijeđuje sve temeljne vrijednosti i posebnosti bošnjačkog nacionalnog bića, štiti interese i prava svih Bošnjaka, te pomaže u zaštiti interesa cjelovite, jedinstvene, suverene i demokratske države Bosne i Hercegovine”.
Write comment (0 Comments)

Dvostruki život novih malih Tuđmana

Hrvatska nam se potpuno otkrila kao navodni ili bolje reći lažni prijatelj BiH. Postoji presuda Hrvatskoj od međunarodnog suda u Hagu za UZP i agresiju, ali su u BiH ipak očekivali da će mir donijeti bolje i iskrenije odnose. Nakon 1995. pa sve do danas, svjedočili smo samo produžecima Tuđmanovog pogubnog odnosa prema Bosni i Hercegovini.  

Write comment (0 Comments)