Previous Next
Prije 28 godina ubijen je Fikret Hodžić

Fikret Hodžić je bio veliko ime svjetskog sporta

Legendu bodibildinga Fikreta Hodžića četnici su ubili 9. jula 1992.godine u Trnopolju kod Prijedora. Ubili su višestrukog šampiona Jugoslavije, vicešampiona Europe i osvajača bronze na Svjetskom prvenstvu u bodybuildingu Fikreta Hodžića. Velikog Bosanca se prisjetio naš poznati glumac Nermin Tulić, napisavši lijepo sjećanje na društvenim mrežama. 

Hodžić je 1975. godine osnovao prvi bodybuilding klub u Bosni i Hercegovini, pod nazivom “Partizan”, i to u Trnopolju. Godinu kasnije osvojena je i prva titula. Fikret je postao prvak tadašnje države, a na vrhu se zadržao sve do 1991. Titulu prvaka branio je 15 puta uzastopno.

Tog 9. jula su došli srpski vojnici i iz kuće izveli Fikreta, njegovu suprugu Suadu i njihovo dvoje djece. Nedaleko od kuće su Fikreta zaustavili, a njima naredili da produže. Nedugo zatim iza njihovih leđa čuli su rafal.

Fikretova supruga čuva preostale fotografije svog muža, njegovu odjeću, majice i opremu u kojoj je trenirao. Kad je protjerana iz Prijedora imala je u torbici samo jednu
Fikretovu fotografiju. U izbjeglištvu u Beču je od prijatelja iz Knjaževca dobila stotinjak fotografija ubijenog supruga i dvije videokasete koje su uspomena na njegov život i blistavu sportsku karijeru bez ijedne mrlje. Fikretov životni cilj bio je da pobijedi na takmičenju Mister Universum. Nažalost, zločinci su ga u tome spriječili.

Pažnju je uvijek privlačila fotografija iz Kaira 1981. godine, gdje je Fikret Hodžić sa legendom ovog sporta, slavnim glumcem Arnoldom Schwarzeneggerom.

U pismu koje je obitelji poslao posredstvom Američke ambasade u Beču 1993. godine, Schwarzenegger je izražavajući žaljenje zbog smrti sportiste svjetskog ranga podsjetio i kakva je sportska i ljudska veličina bio Fikret. Pismo Schwarzeneggera uz druge uspomene na Fikreta Hodžića nalazi se u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu, u kojem se nalaze stotine eksponata koji svjedoče o svoj surovosti rata i ratnim zločinima na prostoru BiH od 1992. do 1995. godine. 

 


Štampa   E-mail

Komentare omogučio CComment

Related Articles