Kako Republika Srpska pljačka Federaciju BiH

U intervjuu što ga je 14. maja 2021. dao Benjaminu Butkoviću na BHT1 Zijad Bećirević, direktor uglednog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (Ifimes), sa sjedištem u Ljubljani, govorio je o evropskoj desnici iz grupe tzv. Narodnih partija.

Naveo je slučajeve evropskih zemalja koje vode politike protivne evropskim principima, provode čak i svoju euroskeptičnu politiku. Među tim državama je izdvojio Bugarsku koja od Evrope prima daleko više sredstava nego li što daje Evopskoj uniji. Godišnje daju 400 miliona eura a od EU uzimaju više od 2,5 milijardi. Bećirević je to uporedio sa ponašanjem i stalnim verbalnim ispadima Milorada Dodika protiv BiH i istovremeno otimačinom novca od Federacije BiH.    

Dodik i Dragan Čović kontroliraju tokove novca, a posebno Upravu za indirektno oporezivanje (UIO). Građani Federacije uplaćuju daleko više u sredstva preraspodjele poreza od Republike Srpske. Poreski obveznici Federacije su strahovito zakinuti i već dugo se odvija prava pljačka kroz ovakvu raspodjelu.

„Kada je premijer Federacije Fadil Novalić utvrdio, da građani Federacije BiH godišnje u iznosu od oko 420 miliona eura (840 miliona KM) finansiraju entitet Republika Srpska i Brčko Distrikt BiH i tražio promjene koeficijenata raspodjele sredstava, uslijedili su, prema Ifimesu, opšti napadi na premijera i podizanje montirane optužnice za respiratore, jer je i pravosuđe pod kontrolom dvojca Dodik-Čović.

Novi podaci o otimačini sredstava od građana Federacije će ubrzo biti ažurirani, ali prema donedavnim podacima, financijski tokovi u BiH su takvi, da što se tiče uplate indirektnih poreza 76,02% se odnosi na FBiH, na Republiku Srpsku 22,18% i Brčko Distrikt 1,8%. Raspodjela prihoda UIO vrši se tako da 32,19% pripada Republici Srpskoj, dok FBiH pripada samo 64,26% i Brčko Distriktu 3,55%. Dakle, tih više od 10 posto koliko dobije Republika Srpska i 1,7 posto više za Brčko DC  je do sada bio iznos od 705 miliona godišnje.  

Dakle, to bi bio okvirni iznos kojim Federacija BiH financira Republiku Srpsku? Kada se iz analizira poslovanje UIO, nameće se zaključak da se iz viška FBiH od 705 miliona KM do sada pokrivao manjak Republike Srpske od oko 609 miliona KM i manjak Brčko Distrikta od 99,7 miliona KM. Kada se ovome doda iznos razlike od uplata i raspodjele za auto-puteve u iznosu od 135,8 miliona KM onda se dobije iznos od 840,8 miliona KM, kojeg Federacija BiH manje dobije kroz raspodjelu. Analiza je bazirana na podacima za 2019. godinu, jer još nisu sravnjeni podaci za 2020.godinu. Dakle, u skladu sa rastom prihoda, raste i ovaj „odliv“ iz Federacije BiH u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt BiH.

„Analitičari smatraju, da se novac u iznosu 420 miliona eura (840 miliona KM), jednim dijelom koristi za financiranje institucija Republike Srpske, dok se drugi dio novca na kriminalan način izvlači i kanališe za potrebe dvojca Dodik – Čović“. Federalni premijer Fadil Novalić je pokrenuo pitanje promjene koeficijenata prilikom raspodjele sredstava UIO i uslijedili su bojni juriši na njega.

U Ifimesu su za ove užasavajuće iznose optuživali ministricu finansija FBiH Jelku Milićević (HDZBiH), koja je članica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO). Ona, kao predstavnica Federacije BiH u Upravnom odboru UIO nije zaštitila interese Federacije BiH što je vidljivo iz zapisnika sa sastanaka Upravnog odbora UIO i zasigurno bi trebala podlijegati krivičnoj i materijalnoj odgovornosti.  

Dakle nije samo riječ o političkim podvalama kakve ovom narodu podmeću Dodik i Čović. Radi se o pljački novca koji pripada građanima BiH.   

 Riječ je o totalnom finansijskom iscrpljivanju federalnog, tačnije bošnjačkog dijela BiH.

Čini se da smo mi u BiH neka vrsta Evropske unije. Funkcioniramo po istom bugarskom sindromu: Negatori ove države uzimaju  joj lovu lopatom. Nije uzalud Dodik nedavno žestoko napao poslanika Miladina Stanića, iz Skupštine RS kada je rekao: „Kakvo odvajanje RS  od FBiH? Ne znam zašto bi se lošiji dio odvajao od boljeg dijela“.

Očekuju se novi podaci ove pljačkaški nepravedne raspodjele.  Kako god ovakva igra se hitno mora prekinuti. A to je stvar na koju mora odgovoriti međunarodna zajednica i obavezno OHR.
 

Štampa   E-mail

Komentare omogučio CComment

Related Articles