Odlazak Pardewa iz Holbrookevog bosanskog tima

James William Pardew (5. februar 1944. - 2. jun 2021.) je američki diplomata, međunarodni pregovarač, obavještajni oficir i ambasador Sjedinjenih Država u Bugarskoj. Radio je 28 godina kao oficir obavještajne službe američke vojske i dostigao čin pukovnika. Pardew je ušao u arenu međunarodne diplomatije s velikim fokusom na Balkan, gdje je bio važan za koordinaciju sporazuma i mirovnih rezolucija, kao i za vođenje glavnih programa za Bosnu i Hercegovinu  od State Departmenta, kao što je bosanski program 'Opremi i obuči'. Predstavljao je i pregovarački tim Ministarstva odbrane SAD na pregovorima u Daytonu.

James Pardew je bio jezgro američkog sedmočlanog tima koji je vodio Richard Holbrooke. Bio je tu Wes  Clark, Bob Owen, Chris Hill,  general Kerrick i Rosemarie Pauli. „Nisam mogao poželjeti bolji tim“ , izjavio je Holbrrooke. Pardew je imenovan u Pregovarački tim SAD-a nakon tragične nesreće u avgustu 1995. godine u Bosni, u kojoj su poginuli njegov prethodnik, dr. Joseph Kruzel, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Robert Frasure i pukovnik zrakoplovstva Nelson Drew.

Pardew je sudjelovao u pregovaračkom procesu od njegovog imenovanja do postizanja sporazuma u zračnoj bazi Wright Patterson u Daytonu, Ohio, novembra 1995. Sudjelovao je u međunarodnoj ceremoniji potpisivanja Daytonskog sporazuma, čiji je domaćin bio predsjednik Jacques Chirac iz Francuske u Parizu 14. decembra 1995. godine, kao predstavnik ministra odbrane SAD. Pardewu su dodijeljene nagrade Ministarstva odbrane za počasti i Medalja Ministarstva odbrane za istaknutu civilnu službu za doprinos miru u Bosni.

Clark, Owen, Hill i Pardew su radili na dokumentu za okončanje opsade Sarajeva.

Kao čovjek koji se bavio odgovornim obavještajnim poslom, primjećivao je ono što  rijetki nisu mogli.

Pardew je saznavao svakojake stvari u pregovorima sa balkanskim liderima. Dok je Holbrooke raspravljao sa Tuđmanom da li uzeti ili ne Banja Luku, Tuđman je odmah predložio da se Banja Luka mijenja za Tuzlu. Ameri su znali za njegove tajne dogovore sa Miloševićem. Pardew se sa generalom Clarkom susretao sa balkanskim liderima, te o većini mnogo šta znao. Znao je , recimo, da su većina njih bili su sitni prevaranti koji su zahvaljujući tome dogurali do nacionalnih vođa.

Početkom septembra 1995. Holbrooke, Pardew i Clark bili su u Beogradu na teškim razgovorima sa Miloševićem i, kako je opisao Holbrooke, još težom večerom. Milošević je i dalje razgovarao pun sebe. Pomalo iznerviran Pardew mu se iznenada obratio i rekao da je Armija RBiH razbila snage bosanskih Srba na zapadu zemlje i da ozbiljno napreduje. Pridružio mu se i general Clark sa detaljima. To veče Milošević je zatražio da se u Sjedinjenim Državama što prije sazove međunarodna mirovna konferencija

Prilikom ceremonije evropskog potpisivanja Dejtonskog sporazuma u Parizu, James Pardew je svojim oštrim okom primijetio kako je Milošević u dvorani Quai d' Orsaya uporno vrebao predsjednika Billa Clintona: „Milošević je posljednji put viđen u veličanstvenoj dvorani Quai d' Orsaya kako pućka cigaru veliku kao pola ogradnog stuba, dok je još jednom, ali uzalud pokuđavao šarmirati predsjednika SAD“, zabilježio je Pardew.  

Predsjednik SAD Bill Clinton imenovao je Pardewa za američkog predstavnika za vojnu stabilizaciju na Balkanu u činu ambasadora pri State Departmentu, a onda  ga nominirao u čin ambasadora, što je Senat SAD-a potvrdio 1997. godine.

Služio je u State Departmentu od 1996. do 2008. Umro je u 77. godini života. 

Štampa   E-mail

Komentare omogučio CComment

Related Articles