U Janšinu stranku upumpavan novac iz Republike Srpske

U Janšinu stranku upumpavan novac iz Republike Srpske

Slovenski novinari uporno i temeljito već godinama istražuju Janeza Janšu i njegove veze sa Republikom Srpskom u BiH. Slovenska demokratska stranka (SDS), svojevrem,eno je uzela zajam od Dijane Đuđić, osobe povezane s međunarodnom mrežom utaje poreza. Naše analize tijekom posljednjih mjesec dana pokazale su da je u njemu nestalo najmanje 1,3 milijuna eura novca poreznih obveznika, objavili su novinari Siol.neta.

Pred sam kraj 2016., ujutro 19. decembra, Dijana Đuđić i predsjednik SDS-a Janez Janša sastali su se s poznatim ljubljanskim bilježnikom Jožetom Sikošekom. Sklopili su ugovor o zajmu prema kojem je SDS od 32-godišnjakinje iz Republike Srpske, tačnije Prijedora posudio 450 hiljada eura.  

Novinari Siol.neta otkrili su da je Đuđić u Sloveniji između augusta i decembra 2016. godine posudila najmanje 1,64 milijuna eura. U najmanje dva slučaja je povjeriocima donijela gotovo 1,2 milijuna eura u gotovini. Ugovore o zajmu ovjerio je javni bilježnik Jože Sikošek, koji je također ovjerio sporazum između SDS-a i Dijane Đuđić.

POP TV je izvijestio da su Rok Snežič, savjetnik i prijatelj Janše, čovjek kojem je zabranje ulazak u BiH zbog pranja novca, i Dijana Đuđić najmanje tri puta zajedno putovali iz Slovenije u BiH.

Ko je 32-godišnja Dijana Đuđić, koja je posudila gotovo pola milijuna eura Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS)? Koliko novca okreće i kod koje je slovenske banke podigla velike iznose gotovine? Ko je građanka BiH, koja je neposredno prije Božićnih blagdana i Nove 2017.  s Janezom Janšom potpisala ugovor o odobravanju zajma od 450.000 eura Janšinoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS)?

Njena mama je članica SNSD-a, stranke Milorada Dodika. Prema postojećim informacijama, Dijana Đuđić diplomirala je na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci i bila zaposlena u Republičkoj geodetskoj upravi (RUGIP) u Prijedoru. Njezina je majka šefica ove lokalne jedinice, vjerovatno kao kadar Nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Otkud Dijani Đuđić milioni eura? Porijeklo novca koji Đuđić posuđuje u Sloveniji nije poznato. Prema poslovnom registru srpskog entiteta u BiH, tamo ne posjeduje nijednu firmu. Stalno prebivalište ima prijavljeno u prizemnom stanu zgrade u Prijedoru, gdje ju je Uprava Republike Srpske za geodetske i imovinsko-pravne poslove 2015. godine izabrala u komisiju za objavljivanje javnih podataka o nekretninama. Zagonetka: gdje je SDS doista pronašao Dijanu Đuđić, pitali su se slovenski novinari? Kako su iz SDS-a uspjeli stupiti u kontakt s Đuđić? Janez Janša je na jednoj konferenciji za novinare objasnio da su s Đuđić stupili u kontakt putem tvrtke „Nova Obzorja“ koju vodi Mihael Hočevar, vijećnik SDS-a u općini Grosuplje.To je rodno mjesto mjesto Janeza Janše, pa je i ta tvrdnja sumnjiva.

Tih godina nekoliko takozvanih slamnatih vlasnika slovenskih tvrtki, uglavnom poreznih dužnika, završilo je u rukama Prijedorčana, poput Zorana Stakića, koji su bili zaduženi za zatvaranje tih firmi i kupovinu vremena prije bankrota, što skriva poslovnu dokumentaciju iz prošlih operacija.

Iz izjava kojima raspolažu slovenski novinari vidljivo je da je bankovni račun Dijane Đuđić, otvoren kod Nove KBM, od kraja 2016. do početka 2017. godine imao priliv od 1,6 milijuna eura. Riječ je o jednakom iznosu koji je Đuđić posudila trojici svojih klijenata u Sloveniji.

Proizlazi da je račun kod Nove KBM koristio isključivo za novčane transakcije u Sloveniji. U istom je razdoblju izvela podizanje gotovine u iznosu od 30.000 EUR do čak 395 hiljada EUR. Još nije poznato jesu li zaposlenici Nove KBM provjeravali porijeklo novca i rizike povezane s pranjem novca, jer se radilo o neobično visokim podizanjima gotovine. Zašto Nova KBM nije primijetila poslovanje ove Prijedorčanke?

I tu ima odgovor i tiče se Janše. Neki bivši čelnici Nove KBM, uključujući bivšeg predsjednika uprave Aleša Hauca, imenovanog za vrijeme druge Vlade Janeza Janše, nedavno su se našli u pretkrivičnom postupku zbog nepravilnosti u regulaciji sistema za sprečavanje pranja novca u ovoj mariborskoj banci. Sektorom odgovornim za ovo područje na čelu je bio Primož Britovšek od 2014. godine, koji je krajem godine na zahtjev američkih vlasnika morao napustiti Novu KBM. U ugovoru koji su potpisali Dijana Đuđić i Janez Janša takvih izjava nema. Treba, međutim, napomenuti da su javni bilježnici prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma obvezni prijaviti sumnjive transakcije nadležnom uredu.

Ključno pitanje: zašto Janša nije otišao u banke po pozajmicu? Zašto je SDS, koji je financijski vrlo dobro organiziran  i može se zaduživati ​​kod banaka u skladu sa zakonom o finansiranju političkih stranaka, odlučio uzeti kredit od državljanke BiH povezane s međunarodnom mrežom utajivača poreza koju istražuje policija? 

Je li ovaj mutni biznis i sumnjivo pranje novca Janša platio navodnim „non-peperom“ u Evropskoj uniji za podjelu jedne suverene države? Ovdje je ponajviše pitanje o kakvim se mutnim talovima radi i kakvoj protuusluzi pa je Janša koračao po ivici kriminala? Kako je moguće da se jedan entitet koji je do guše u dugovima, razbacuje parama po Sloveniji? Kakvi su to Janšini dugovi prema šefovima neke djevojke iz Prijedora koja sigurno ne raznosi po Sloveniji vlastiti novac?

Ako je i predat navodni „non-paper“ Janše nije stigao u prave ruke, jer je Charles Michel (Šarl Mišel) belgijski državnik i diplomata, koji se u tim odnosima spominjao, neko ko sigurno neće podržati bilo kakvo narušavanje evropskih granica. Takav primjer ne treba njegovim sugrađanima Valoncima i Flamancima. Na kraju tu su problemi sa Katalonijom u Španiji, sa Sjevernom ligom u Italiji, sa desetinama drugih sličnih problema kao u BiH. Uostalom zar Evropa nije formirana da bi ujedinila svoje razlike?

I stoji li tvrdnja da Janša podržava ciljeve Miloševića Tuđmana. Zašto? Šta se to tiče jednog premijera države Evropske unije, trideset godina poslije krvavog pokupšaja podjele Bosne i Hercegovine? Kako reče Božidar Spasić, srpski obavještajac za Janeza Janšu: „Imali smo sve podatke da je radio za našu policiju“.