Udbaške sjene Janeza Janše

Udbaške sjene Janeza Janše

Slovenački premijer Janez Janša je napisao na Twitteru:  „Na današnji dan, 21. februara 1848. je bio objavljen prvi  „Komunistički manifest“, kojeg su napisali njemački ljevičari Karl Marx i Friedrich Engels. Nijedna druga knjiga nije prouzročila više smrti, trpljenja, zatiranja, osiromašenja i društvene zaostalosti, osim Kurana“. 

Ranije je izazvao reakciju javnosti izjavama protiv muslimana, imigranata i homoseksualaca. Negirao je i Holokaust, a u januaru je objavio na Twitteru da bi islam trebao biti reformiran na humaniji način i tvrdio da problem nije radikalni islam, već sam islam.

Prošle 2020. godine, na godišnjicu zločina genocida u Srebrenci, on je napisao:  “Do masakra u Srebrenici ne bi došlo da su Ujedinjeni narodi osudili komunistički genocid na isti način na koji su osudili Holokaust. Budući da se to nije dogodilo, doktrina Jugoslavenske narodne armije, da se neprijatelj mora fizički uništiti ponovno je oživljena u trenutku raspada Jugoslavije.”

Slovenski političari su oštro osudili ovu izjavu označivši je kao „vanjskopolitičku sramotu.

Ko je Janez Janša?

Sin slovenačkog domobrana, Janša je postao član Komunističke partije već sa 17 godina. Sve svoje duguje komunizmu koji mu je dao prilike kao malo kome. Danas Janša taj komunizam osuđuje.

Političku karijeru je započeo 1982. godine kao predsjednik Općinskog odbora Saveza socijalističke omladine Slovenije (ZSMS) Grosuplje, općine u kojoj je odrastao. Tokom osamdesetih honorarno je pisao za magazin Mladinu. Janša je “princ tame” slovenske politike. Tako ga je prije 15-ak godina nazvao pokojni slovenski premijer i predsjednik Janez Drnovšek. Brojni Janšini protivnici upozoravaju da Janša svoj politički uspjeh gradi na podjelama i raspirivanju netrpeljivosti. I ove islamofobne izjave Janše, kao i svi ostali ispadi imaju svoj praktični cilj i njegov politički profit.

U kultnoj dokumentarnoj seriji „Smrt Jugoslavije“ prikazan je i slučaj Janša. Uoči političke krize u Sloveniji, 1989. u Janšinim rukama se našao stenogram sa tajnog sastanka SKJ u Beogradu. Na tom se sastanku govorilo o odgovornosti slovenskog predsjednika Milana Kučana. Međutim, niko se ni tada,  ni danas nije pitao otkuda takav dokument u Janšinim rukama. To ga nije pitao ni zamjenik šefa KOS-a JNA Aleksandar Vasiljević tokom snimljenog ispitivanja, kojeg smo mogli vidjeti u seriji „Smrt Jugoslavije“. Sve je bilo puno neke namještene partizanštine i jeftine priče.

Prvo i osnovno pitanje u obavještajnoj  zajednici bilo bi: Odakle tebi Janeze Janša ovi papiri? Ko ti ih je ustupio? Pravi problem za obavještajnu službu je uvijek krtica u vlastitim redovima, a ne neki novinar koji saznanja isporučuje u  javnost. Vasiljević ga prema dostupnim snimcima nije pitao za tu ključnu dilemu. Zašto?  

Trebalo je odstraniti Sloveniju iz Jugoslavije i već tim činom Jugoslavija više nije postojala. Sve ostalo će biti pravljenje haosa u kojem se krenulo u definitivne ciljeve – velikodržavne projekte Srbije i Hrvatske. U izvještaju UN-a o desetodnevnom slovenskom ratu stoji: „Usprkos sukobu, Srbija i Crna Gora nisu se protivili odlasku Slovenije iz Jugoslavije, jer bi to ostavilo kolektivno predsjedništvo sa sedam članova, od kojih bi četiri bili pod srbijansko-crnogorskom kontrolom, čime bi time de facto imali i kontrolu nad JNA“. I baš, kako se kaže “malom slovenskom vojskom“ zapovijedao je upravo Janez Janša. Baš on činovnik ONO i DSZ iz Grosuplja, koji će poraziti brojne srpske generale?

Usred rata za odbranu BiH Janša je oteo američki civilni helikopter Bell, koji su Bosanci kupili da bi mogli prebacivati ranjenike. To je uradio samo da napakosti Vladi Republike BiH, jer je štošta činio protiv Bosanaca i njihove borbe za slobodu.

Zato bosanske patriote koji se sjećaju šta je radio tokom agresije protiv BiH, ne iznenađuje ništa, pa ni brojni islamofobni ispadi.

Božidar Spasić je bio dugo vremena šef srbijanskog DB-a. Za njega danas srpski mediji tvrde da je najveći srpski obavještajac svih vremena. Na srbijanskoj TV Kopernikus, 22. novembra 2020., dakle prije samo tri mjeseca, izrekao je Spasić šokantne tvrdnje o Janezu Janši:

„Ja sam 1992. godine pokušao da kompromitujem Janeza Janšu. Bio je ministar odbrane i tada smo imali neka dokumenta, neke fotografije, gdje se vidi da je Janez Janša u bukvalnom smislu radio za našu policiju. Da objasnim u dvije rečenice: On je bio referent za ONO i DSZ (Opštenarodnu odbranu i društvenu samozaštitu) u Sloveniji u nekoj firmi. Da li stvarno mislite da bi neko mogao to da bude, a da Služba državne bezbjednosti nije rekla ‘Da’.“

On je to negirao. Ja sam uzeo tu operaciju da kažem: ‘Ljudi vi imate ministra odbrane čovjeka koji je naredio da se ubijaju naši vojnici. A radio je za UDB-u. Ono što je interesantno, u momentu kad sam završio taj posao, ja sam ga gledao kad su prvi ti dokumenti otišli u Sloveniju. Njemu je bilo jako neprijatno. Morao je na TV da daje izjavu: Ja nisam agent, ja nisam ovo, ja nisam ono“, izgovarao je u toj emisiji  Spasić. A onda je zastao i rekao nešto još šokantnije: „Međutim, ja sam uhapšen tada zbog Janše. Ko me je uhapsio? Uhapsila me je srpska policija. Mene su ražalovali.“

Kako je moguće da se za Spasića tvrdi da je najmoćniji čovjek UDB-e, najbolji srpski obavještajac svih vremena, ali da se sve to baci u vodu i da se samo zbog par dokumenata o Janši uhapsi i otjera iz službe te 1993. godine, usred rata?  Šta je Janša Srbiji ako se takav čovjek poput Spasića preko noći istjera iz Službe u kojoj je dobio i najviša odlikovanja? Ustvari, ispostavilo se da Božidar Spasić o Janši zna sve ali ne i neke činjenice zbog kojih će biti brutalno izbačen na ulicu od svojih. Spasić je samo reagovao na neke činjenice. Kamere austrijskog ORF-a su pokazale brutalno ubistvo tri vojnika na graničnom prelazu Holbec, koja mašu bijelom zastavom i predaju se slovenskoj TO.  Među ubijenim je bio i Antonio Šimunović, mladić iz Jablanice. Priča o regrutima, te 44 ubijene djece i 140 ranjenih je nebitna koliko i Spasić u odnosu na Janšu. Ko je onda Janša za Srbe?

Da li je te činjenice o udbaškoj prošlosti Janše znao general Aleksandar Vasiljević kada je pred engleskim novinarima pričao o njemu? Naravno da je morao znati. Naravno da su sve činjenice o udbaškoj prošlosti morali znati i srpski generali, koji su regrute JNA, tu nesretnu djecu bacili u vatru borbi. Danas se opet kao nikad tačnim pokazuju riječi onog bošnjačkog dječaka Bahrudina Kaletovića, koji je ubrzo poginuo: „Oni se kao žele otcijepiti a mi im kao ne damo.“

Janša kao ministar obrane igra ključnu ulogu u desetodnevnom oružanom sukobu s JNA u junu 1991., koji Slovenci nazivaju ratom za osamostaljenje. U vjerojatno dogovorenom sukobu s malobrojnim i slabo naoružanim, ali iznimno motiviranim slovenskim teritorijalcima, jugoslavenska armija brzo je poražena (Večernji list, 8. mart 2020).“

Iza svega se kod Janeza Janše javljaju sjenke i sumnje u dogovoreno i režirano. Evo još jednog drastičnog primjera:

„Prvi premijerski mandat (2004. – 2008)bio je obilježen revanšizmom i raznim skandalima te lansiranjem kriminalnih istraga koje su imale i političku pozadinu. U to vrijeme je pak u Hrvatskoj premijer bio Ivo Sanader te je kasnije objavljeno da su se Janša i Sanader dogovarali oko izazivanja incidenata u Piranskom zaljevu, koje bi onda mogli koristiti u unutarnjopolitičke svrhe“ (bivši slovenski premijer Anton Rop, 18. juna 2007.).

Nema sumnje da nikakve populističke akcije neće pokrenuti ako mu neće donijeti bitne poene u politici.

Jedna od takvih akcija je i ovaj blasfemični i islamofobni ispad sa izjavom o Kur'anu časnom. Vjerovatno ćemo uskoro saznati zašto je on to rekao. Ali, da nišani Bosnu i Bošnjake, u to nema nikakve sumnje.