Vasvija Vidović i Amir Ahmić su uradilli kolosalan posao

Govoreći o presudi Mladiću Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu je istaknuo:

- Želim da odam priznanje za sve ono što je Haški tribunal uradio. Naravno, on to nije mogao sam, uradio je uz pomoć prije svega naša dva oficira za vezu. Prvo je to bila gospođa Vasvija Vidović, a nju je naslijedio gospodin Amir Ahmić, koji je još uvijek tamo - rekao je Muratović.

Vidović i Ahmić su, kaže, uradili kolosalan posao i u saradnji s Institutom kompletirali čak 160 predmeta.

Muratović je iznio podatak da je suđenje Ratku Mladiću u Haškom tribunalu koštalo čak osam miliona eura.

- E sad, kad dođemo na domaći teren, na domaće pravosuđe, oni su uradili dosta loš posao. Imali smo 848 predmeta s A liste koju je Haški tribunal proslijedio Tužilaštvu BiH. Dakle to su gotovi, kompletirani predmeti, samo je trebalo obaviti suđenje i donijeti odgovarajuće presude. Oni su to jednostavno spustili na lokalne organe i nikom ništa. Sad svi peru ruke, ne znaju ni gdje su ti predmeti. To je nedopustivo – ističe Muiratović.

Naglašava kako je bilo pojedinaca, organizacija, udruženja koja su vršila pritisak, odlazili u Tužilaštvo, razgovarali. Međutim, to nije dalo rezultate.

- Nadležne institucije koje kontrolišu rad Tužilaštva moraju vršiti pritisak. Čak je i Haški tribunal više puta upozoravao, pitao dokle su došli ti predmeti. Nisu nidokle. Žalosna je spoznaja da su klasični koljači, oni koji su imali snajpere u rukama, ubijali nedužne civile, djecu, oni koji su povlačili kanape na minobacačima, danas i dalje slobodne osobe. To je žalosno i nedopustivo, i na tome se sad mora raditi - zaključio je Muratović.


Štampa   E-mail

Komentare omogučio CComment

Related Articles