Weber: Još jedan pokušaj prljavog dila protiv BiH

Bodo Weber, politički analitičar i viši saradnik Savjeta za demokratizaciju politike iz Berlina, kao rijetko ko govori pošteno o balkanskim čvorovima i otkriva sumnjive igre oko Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana.

On kaže da se od ove posjete visokih zvaničnika našoj zemlji ne treba očekivati ništa značajno. Matthew Palmer i Angelina Eichhorst su, tvrdi, nelegitimni predstavnici SAD-a i Bidenove administracije.

"Gospođa Eichhorst je bila glavna saradnica visoke predstavnice za vanjsku politiku Evropske unije gospođe Federice Mogherini u neuspješnom pokušaju u kojem su se stavili na stranu dva predsjednika iz regije Vučića i Thacija u njihovoj opasnoj namjeri da postignu sporazum Srbije i Kosova o razmjeni teritorija. Da je taj pokušaj uspio, zapalio bi cjelokupnu regiju", mišljenja je Weber

Palmer je u Trumpovoj administraciji bio blizak saradnik specijalnog predstavnika Richarda Grenella u kasnijem pokušaju 2020. godine koji je, kako navodi Weber, doveo do toga da je uz podršku i pritisak Trumpove administracije, u čemu je Palmer direktno učestvovao, smijenjena legitimno izabrana vlada Kosova Albina Kurtija.

"Ovdje se radi o nastavku pokušaja predstavnika SAD-a i Evropske unije da se u Bosni i Hercegovini dođe do prljavog dila o reformi Izbornog zakona prema logici koja je antievropska i antidemokratska. Ti pokušaj su bili propali u zadnjih nekoliko sedmica tako da vjerujem da su predstavnici stranaka kojima je stalo do budućnosti Bosne i Hercegovine već prepoznali o čemu se radi"
, poručio je Weber.

 


Štampa   E-mail

Komentare omogučio CComment

Related Articles