“Važne podatke o zločinima dobijali smo od Srba i Hrvata”

U intervju advokatice Vasvije Vidović prvi put se govori o insajderima na srpskoj I hrvatskoj strani, od kojih su vlasti u RBiH dobijale izuzetno važne informacije o zločinima. Vidović je govorila i o odlukama predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića koje su sačuvale Tribunal od gašenja.

Write comment (0 Comments)

Nisu u pravu oni koji misle da je naš rat gotov nakon presude Mladiću

Prenosimo intervju sa Seadom Omeragićem, urednikom portala BosnaGlobal. Bio je svjedok Tužilaštva Tribunala u slučajevima Milošević i Krajišnik. Autor je nekoliko knjiga. Dobitnik nagrada „Najbolji ratni reporter 1993“. Bio je „Najbolji novinar BiH“. U konkurenciji 7 bh. novinara od ukupno 48 članova žirija, dobio je 47 glasova, ali mu je ta nagrada oduzeta bez obrazloženja.

Write comment (3 Comments)

Intervju: Zikreta Ibrahimović- Presude iz Strasbourga se moraju izvršiti

Zikreta Ibrahimović (1958) ima izuzetno bogatu karijeru pravnika. Od 1990. bila je na dužnosti Republičkog upravnog inspektora za oblast pravosuđa. Jedno vrijeme bila je sudija, pa advokat u Zenici od 1996. do 2000. Za zastupnika Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava i sekretara na posebnom zadatku imenovana od 2006. godine. Radila je kao zamjenik zastupnika - agenta Vijeća ministara BiH pred Sudom u Strasbourgu sve do 2016. godine. Danas je ugledan advokat u Sarajevu.

Write comment (0 Comments)

„Kupujmo domaće su ključne riječi za naš bolji život“

Kenan Mešanović je rođen u Sarajevu. Ekonomiju je završio u Zagrebu. Radio je u „Unisu“ kao vodeći komercijalista za primjenu pneumatike i hidraulike. Rat ga je odveo u Njemačku gdje i danas radi. Kao volonter sa podužim stažom pomaže udruženju „Kupujmo i koristimo domaće“.  

Write comment (3 Comments)

Intervju: Bruce Hitchner- Vašington i Brisel moraju biti jedinstveni na Zapadnom Balkanu

Robert Bruce Hitchner američki je profesor koji se specijalizirao za povijest i arheologiju grčko-rimskog svijeta. Doktorirao je na Sveučilištu Michigan i ugledni je predavač klasičnih studija i međunarodnih odnosa.
Write comment (1 Comment)

U Jasenovcu je likvidirano 1620 Bošnjaka

Nihad Halilbegović je autor brojnih, izuzetno vrijednih istraživanja o novijoj historiji Bošnjaka. Iz njegovog upornog i dugogodišnjeg istraživanja nastale su knjige o ubijanju  regruta iz BiH u JNA, o diverziji na zgradu Pošte , o stradanju kulturno-historijskog naslijeđa od 1992. do 1995. u glavnom gradu i BiH, o ubijenim Bošnjacima u Jasenovačkom logoru ... Pravnik je i dugo je radio u pravosuđu. Ovih dana uz obilježavanje proboja jasenovačkih logoraša, govori o bošnjačkim žrtvama  Jasenovca, o Slovencima koje smo u Bosni dočekivali tokom Drugog svjetskog rata kao najrođenije...

Write comment (0 Comments)

„Narod sve može okrenuti u svoju korist"

Admir Kapo, predsjednik Udruženja
"Kupujmo i koristimo domaće"

Admir Kapo
već više od deceniju i po sa svojim udruženjem „Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH“ upozorava na neophodnost kupovine domaćih proizvoda, kao na sudbinsko pitanje ove države. Svaka marka koja se potroši na domaći proizvod je uračunata u razvoj ove države i zapošljavanje mladih ljudi.

Write comment (0 Comments)

Bosna i Hercegovina jedina u regionu ima svoju kriptovalutu

Bosna i Hercegovina, iako mnogo zaostaje za regionom i svijetom, ipak ima nešto što niko u regionu nema. Svoju kriptovalutu RXC.

Write comment (0 Comments)

„Krajišnici osvajaju tvrđave i ljudska srca“

Razgovaramo sa Nadom Al Issom, moglo bi se reći, legendarnom ratnom dopisnicom RTVBiH. Za „BosnaGlobal“, toliko vremena poslije, govori neke detalje koje nikada nije otkrila. Njena ispovijest potvrđuje da nije bilo nimalo jednostavno izvještavati iz Zagreba dok je trajao rat HVO-a i Armije RBiH. Javljala se i iz Ženeve sa pregovora, svjedočila mnogim diplomatskim tajnama, bila bliska sa predsjednikom Izetbegovićem. Krase je izvanredna i jednostavna analitičnost. Govori o Petom korpusu i o Krajišnicima koji su uistinu poseban svijet časti i hrabrosti.   

Write comment (0 Comments)