Cerić: Bosna u NATO i prije molbe za članstvo

Mustafa ef. Cerić, ugledni teolog i 12. po redu reis-ul-ulema, inače dobitnih ugledne UNESCO-ve nagrade za mir, te nagrade Gazi Husrev-beg, dao je intervjuu za TV Hayat u kojem je najavio mogući ulazak Bosne i Hercegovine u NATO bez molbe:

“Nakon svih dešavanja, Bosna je trebala biti prva od zemalja koja je trebala biti primljena u EU. Posljedica tog oklijevanja Evrope je upravo ovo što se sada dešava. Ima nešto što nas drži, jer uvijek moramo naći izlaz iz krize. Razmatra se da Bosna bude pozvana u članstvo NATO-a prije nego napiše molbu za članstvo. NATO može pozvati BiH u članstvo kao što su to uradili sa Crnom Gorom i Makedonijom. To bi zasigurno vratilo povjerenje, mir i sigurnost građana prema međunarodnoj zajednici. Međunarodni posmatrači su shvatili da je pitanje regionalnog mira ustvari u Bosni. Postoji velika mogućnost da BiH vrlo brzo bude pozvana u punopravno članstvo NATO-a , a to bi bila jasna poruka kako Dodiku u Banjoj Luci, tako i Vučiću u Beogradu”, pojašnjava Cerić.

Istakao je kako ne postoji država u Evropi koja podržava fašizam i nacizam, uprkos jačanju desnice.

Počelo je tako nešto u Austriji, pa smo vidjeli kako je završilo. Amerika je prošla kroz težak test sa Trumpom. Uz Ameriku, Britanija se pokazala kao naš veliki prijatelj. Ova kriza je iznjedrila da se Bošnjaci okupe u 34 grada širom svijeta i to je poruka onima koji imaju namjeru da urušavaju bosansku državu i društvo”, zaključio je Cerić.