Ne diraj zastavu Dragane Čoviću!

Mirsad Kurtagić, branilac Republike Bosne i Hercegovine, uputio je otvoreno pismo predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, “u borbi za istinu o zastavi Republike Bosne i Hercegovine.

Dragane Čoviću, beskrupulozni falsifikatore istorije i nečasni čovječe, ne mogu Vas oslovljavati kao što oslovljavam sav normalan svijet, ali mogu komentirati Vaše postupke kao već dobro poznatog inkriminisanog izvršioca kriminalnih radnji prema svom i svim drugim narodima, odnosno građanima države Bosne i Hercegovine, kaže se u pismu.

Dajete sebi za pravo da nedavno u javnosti komentarišete zvanični bajrak države koji je usvojen 4. maja 1992. godine kao zastava Republike Bosne i Hercegovine, zasnovan na istorijskim elementima srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanić. Podloga zastave je bijele boje, dimenzija u omjeru 1:2, a kao što je običaj u našim narodima da nevjesta bude u bijelom zbog njene čednosti, kakva je i naša Bosna, u središnjem dijelu je utisnut štit, podjeljen u identična dva polja u kojima se nalaze po tri cvijeta bosanskog ljiljana. Ta zastava, koju zločinci, a i drugi mrzitelji Bosne, nazivaju “ratnom zastavom”, što je ortodoksna glupost koja nema veze sa istinom, nakon prijema Republike Bosne i Hercegovine u organizaciju Ujedinjenih nacija prvi put je zvanično podignuta 22. maja 1992. godine, i zaviorila se u nizu sa ostalim bajracima drugih članica ispred sjedišta UN-a, stoji u pismu.

Tu državnu “legitimaciju” građani države Bosne i Hercegovine su upotrebljavali sve do 04.02.1998. godine kada je visoki predstavnik Carlos Westendorp, radeći na implementaciji Daytonskog mirovnog sporazuma istu stavio van snage, a zatim Peddy Eshdown proglasio novu. To bi u najkraćem bio istorijat i ni u kom slučaju ne može se govoriti da se radi o ratnoj zastavi!!! Glupost, radi se o legalnoj i legitimnoj, povjesnoj zastavi Države, koja se, tokom definirane agresije i pravosnažno presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata, nije kroz borbena dejstva ogriješila o najviše norme društva, jer su je u srcima nosili i krvlju branili borci Armije RBiH, vodeći računa da se niti jednog momenta ne okalja njen dignitet. I u tome su uspjeli, za razliku od Vas i Vama sličnih, koji ste sve uradili u nastojanju da otmete teritorij BIH preko velikog broja žrtava njenih građana, navodi Kurtagić.

I zato mi, građani države Bosne i Hercegovine sa još većim ponosom treba da je ističemo u svakoj prilici. Žalosno je da vi nemate snage, ni samokritičke svijesti da se otrgnete iz zagljaja fašizma koji kola Vašim krvotokom trujući vam um, bez imalo empatije za mlade naraštaje. Oni su na svu sreću prepoznali taj Vaš fašizam i glavom bez obzira bježe iz Vaših zagrljaja.

Da, to je osjecaj naroda koji se poistovjećuje sa svim onim što je predstavljala prije a i danas naša časna zastava sa ljiljanima. Iskreno, patriotima Bosne i Hercegovine ništa ne znači šta mislite, Vi ili Milorad Dodik o zastavi sa ljiljanima. Mi dobro znamo da ste vi prolazni. Bosna je u svojoj historiji uvijek takve bacala na njeno smetljište. Tako će i ovog puta biti.

Vaša mržnja ne može biti jača od naše ljubavi. Dragane Čoviću, Vi nastavite i dalje nosati zastavu koju želite, niko Vam to i ne brani.

Ali, nikad, mi branioci ove države, nećemo dopustiti da ta Vaša izabrana zastava bude na višem jarbolu od naše bosanskoherecegovačke državne zastave. Današnje, a i one historijske, sa ljiljanima, za koju nas srce veže i duša se puni.

(Mirsad Kurtagić)