Premijer Kanade Justin Trudeau čestitao BiH Dan državnosti

Premijer Kanade Justin Trudeau odao počast državi Bosni i Hercegovini, čestitajući jedan od najvažnijih njenih blagdana, 25. novembar, Dan državnosti.

“Čuvajući i jačajući značajnu bosanskohercegovačku kulturu i tradiciju,bosanskohercegovačka zajednica je obogatila kanadsko društvo”, poruka je kanadskog premijera.

Čestitka premijera Kanade za Dan državnosti i video poruka premijera povodom 25. godišnjice o genocidu u Srebrenici su najbolji odgovori antibosanskoj koaliciji u Kanadi i širom svijeta u kojoj se na žalost nalazi i aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine u Otavi i Vašingtonu, koalicije koja uzaludno pokušava negirati državu Bosnu i Hercegovinu i genocid u Srebrenici, navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

“Sa velikim zadovoljstvom se pridružujem Kanađanima bosanskohercegovačkog porijekla u obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Kanada ima privilegiju da ima aktivnu bosanskohercegovačku zajednicu. Kanađani bosanskohercegovačkog porijekla su zadnjih godina mnogo napredovali i tako dali veliki doprinos kanadskom društvu, zadržavajući vrlo važne tradicionalne veze sa svojom domovinom. Bosanskohercegovačka zajednica je čuvajući i jačajući svoje kulturno blago obogatila kanadsko društvo. Dan državnosti je važna prilika za Kanađane bosanskohercegovačkog porijekla da se još više povežu i proslave svoje kulturno naslijeđe. Ujedno to je velika prilika za Kanađane svih porijekla da steknu dublje razumijevanje važne bosanskohercegovačke kulture i tradicije. Ove godine suočili smo se sa značajnim izazovima, uključujući pandemiju COVID-19. Iako su naše proslave možda manje posjećene nego prethodnih godina, one i dalje imaju isti, veliki značaj. Primite moje najsrdačnije želje za ovaj važan blagdan. Sretan vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine”, kazao je premijer Kanade Justin Trudeau u čestitci povodom Dana državnosti.

Čestitka premijera Kanade je sasvim jasan znak podrške Kanade bosanskoj paradigmi. To je multietnična, inkluzivna i demokratska država Bosna i Hercegovina koja je mnogim građanima u i van Bosne i Hercego vine, ali i ne samo njima, već i mnogim građanima svijeta, u srcu.Ti građani zaslužuju normalnu bosanskohercegovačku državu koju Kanada podržava. Bosna i Hercegovina se nalazi u finalu u kome će se odlučivati o sudbini države, pa samim tim i sudbini karaktera rata, odnosno agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. U tom finalu Bosna i Hercegovina može računati da ima podršku Kanade, dodaju iz Instituta.

I gradonačelnik Hamiltona Fred Eisenberger je odao počast državi Bosni i Hercegovini, čestitajući Dan državnosti.

“Moja je kontinuirana privilegija da uputim srdačne čestitke bosanskohercegovačkoj zajednici u Hamiltonu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Građani Bosne i Hercegovine su 1943. godine izrazili želju da Bosnu i Hercegovinu vide kao zajedničku buduću državu svih naroda i građana. Građani Bosne i Hercegovine svake godine 25. novembra izražavaju zahvalnost za slobode koje su stekli i koje posjeduju. Tako oni ostaju važan primjer šta se može postići u demokratskom svijetu. Cijenimo kontinuirani doprinos bosanskohercegovačke zajednice tradicijskoj raznolikosti i kulturnoj dinamici grada Hamiltona. Zahvalni smo što ste odabrali Hamilton za svoj dom. Želim vam dobro i dalje u Hamiltonu”, kazao je Eisenberg.

Članica Skupština Hamiltona Maria Pearson kontinuirano odaje počast državi Bosni i Hercegovini, čestitajući Dan državnosti.

“Želim uputiti iskrene čestitke bosanskohercegovačkoj zajednici u Hamiltonu i širom svijeta povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj dan je značajan i simbolizira prijelomni historijski trenutak za savremenu Bosnu i Hercegovinu jer potvrđuje bosansku državnost – uključujući njenu pravnu, političku i društvenu izdržljivost i uzvišenost. Bosna i Hercegovina je u sebe ugradila stoljetnu tradiciju miješanja različitih kultura, običaja i religija, unoseći svu ovu posebnost u bosansku duhovnost koja joj je pomogla da preživi danas, a nadamo se i još mnogo stoljeća. Pohvaljujem bosanskohercegovačku zajednicu u Hamiltonu što snažna i ujedinjeneai nastavlja da prepoznaje važnost ovog dana svake godine”, poručila je.

U znak počasti državi Bosni i Hercegovini povodom Danada državnosti na zgradi Skupštine grada Hamiltona podignuta je bosanskohercegovačka, državna zastava Također, na velikom elektronskom ekranu ispred Skupštine Hamiltona piše: Sretan 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a historijski simbol ovog grada je osvijetljen žutom i plavom bojom, bojama državne zastave Bosne i Hercegovine.