Negdje na kraju u zatišju', izložba posvećena Želimiru Altarcu Čičku

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Centar za kulturu i mlade Općine Centar najavio je za nedjelju otvaranje izložbe 'Negdje na kraju u zatišju', posvećene Želimiru Altarcu Čičku.  

Write comment (0 Comments)

U Sarajevu počelo snimanje novog filma Danisa Tanovića

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Danis Tanović, u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane, danas je u Sarajevu počeo snimanje svog novog filma, pod nazivom “Deset u pola”.

Write comment (0 Comments)

Mirsad Sinanović objavio novi roman 'Kolonija'

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Izdavačka kuća "Dobra knjiga" iz Sarajeva, predstavila je novu knjigu bosanskohercegovačkog novinara i književnika Mirsada Sinanovića "Kolonija".

Write comment (0 Comments)

Jasmilina „Aida“ pred Oskarom

Nakon niza nagrada za film Jasmile Žbanić „Quo vadis Aida“ dolazi dodjela nagrade „Oskar“. Bit će to najveći trenutak filmskog svijeta u ovoj godini

Write comment (0 Comments)

Dino Mustafić najbolji reditelj na Panalbanskom festivalu u Tirani

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić proglašen je za najboljeg reditelja na Panalbanskom  festivalu "MOISIU – ON", koji je je održan u organizaciji Nacionalnog teatra u Tirani. 

Write comment (0 Comments)

Nagrade za „Još jednu rundu“ i Chloe Zhao

Završena je ceremonija dodjele glavnih nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA). Jasmilina „Aida“ je ovaj put ostala bez ove velike nagrade. 

Film „Quo Vadis Aida“ Jasmile Žbanić je nominovan za ovu, jednu od najvećih svjetskih filmskih nagrada, sa četiri druga svjetska filmska hita, u okvoru najboljeg stranog filma. U konkurenciji su bili: „Another Round“, „Dear Comrades“,  „Les Misérables“ i „Minari“.

Pobijedio je danski film „Još jedan krug“ („Another Round).

Jasmila je bila i kandidat za nagradu BAFTA i među najvećim svjetskim rediteljima: „Another Round“, reditelja Thomasa Vinterberga, „Babyteeth“, Shannone Murphy, „Minari“ – Lee Isaac Chunga, „Nomadland“, Chloé Zhao i „Rocks“ Sarah Gavron.

 Nagradu je dobila Chloe Zhao za film „Nomadlend“.    

Ceremonija je prošla sa sjenom smrti Visočanstva princa Philipa, vojvode od Edinburgha, čija je bliska povezanost s Akademijom trajala više od 60 godina.

Jasmila Žbanić je sa svojim filmom Quo vadis Aida do sada osvojila brojne filmske nagrade i srca gledalaca vraćajući sjećanja na genocid u Srebrenici.

Sljedeća stanica je Hollywood i utrka za „Oskara“, za dvije sedmice. Bit će to najveći trenutak filmskog svijeta. 

Write comment (0 Comments)

Jasmilina „Aida“ osvojila i festival u Luksemburgu

Film "Quo Vadis, Aida?" naše Jasmile Žbanić osvojio je još dva priznanja, ovaj put na filmskom festivalu u Luksemburgu.

Write comment (0 Comments)

Večeras dodjele nagrade BAFTA

Večeras će se dogoditi ceremonija dodjele glavnih nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA).   

Write comment (0 Comments)

Djelo Himze Polovine se i dalje otima

Himzo Polovina je rođen na današnji dan 11. marta 1927. godine u Mostaru u Donjoj mahali. Kao dječak se ugledao na svoga muzikalnog oca Mušana, koji je veoma dobro svirao sargiju.

Write comment (0 Comments)