Dino Mustafić najbolji reditelj na Panalbanskom festivalu u Tirani

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić proglašen je za najboljeg reditelja na Panalbanskom  festivalu "MOISIU – ON", koji je je održan u organizaciji Nacionalnog teatra u Tirani. 

Mustafić je nagradu dobio za režiju Čehovljevog "Višnjika" u izvedbi Teatri Korce.

Govoreći o Festivalu "MOISIU – ON", Mustafić je u izjavi za Fenu kazao da je riječ o najvećem festivalu koji okuplja godišnju produkciju svih teatara što stvaraju predstave na albanskom jeziku.

- Često radim na jugu Balkana i u albanskom govornom području u različitim teatrima, od nacionalnih do nezavisne umjetničke scene i produkcije. Posebno su drage nagrade koje dodijeli struka. Nema rediteljske nagrade u teatru a da iza nje ne stoji veliki broj saradnika i glumaca koji inspirišu svojim radom i talentom. Tako je i sada. To su izraziti umjetnici, posebno glumci/ice koji fanatičnom scenskom energijom i odanošću rediteljskom konceptu izazivaju svaki put iznova moje divljenje i poštovanje - ocijenio je Mustafić.

Prije dvije godine Mustafić je na tom istom festivalu osvojio Gran Prix za predstavu "Dantonova smrt" Albanskog nacionalnog teatra iz Skopja.

Na Festivalu održanom od 23. februara do 15. marta izvedene su 22 predstave iz Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Među te 22 predstave čak tri su s potpisom bh. reditelja u saradnji sa teatrima albanskog govornog područja.

Riječ je o predstavama "Južnjak" Teatara Migjeni Shkoder (Skadar) rađenoj prema tekstu Rainer Werner Fassbinder, "Majka i dijete" Jona Fossea nastaloj u produkciji MAM (Multimedia Art Movement) iz Tirane te nagrađenom Čehovljevom "Višnjiku" Teatri Korce. Te tri predstave nastale su u sezoni 2019/20.

 

Štampa   E-mail

Komentare omogučio CComment

Related Articles