Izložba „REFLEKSIJE“ Džejlane Karaman Pašić

Građani i građanke Sarajeva od 8. marta 2022. godine u galeriji Collegium artisticum imaju priliku pogledati izložbu „Refleksije“ magistrice likovnih umjetnosti Džejlane Karaman Pašić.

U razgovoru za Bosna Global talentovana umjetnica opisala je izložbu, kako je nastala i koja je njezina poruka.

 

Prema riječima umjetnice, izložba je otvorena na jedan lijep i simboličan dan, Dan žena čime je željela podsjetiti na značaj afirmacije žene i njenog položaja u različitim sferama društva.

„Nastojala sam da makar na trenutak u naše živote unesem dašak ljepote, slobode i svih onih osjećaja koji su u posljednje vrijeme ustupili mjesto tjeskobi i aktuelnim teškim temama“, kazala je Karaman Pašić.

Izložba „Refleksije“ predstavlja višegodišnji stvaralačko-istraživački rad u vidu pedesetak izloženih djela. Radi se o nekoliko ciklusa koji su tematski ili izvedbeno usko povezani.

„Zanimljivo je da se kroz sve te cikluse prožima karakteristični organski apstraktni uzorak, kao i jedan vid deformacije, možemo uvidjeti da je moj izraz jako blizak nadrealizmu, apstraktnom ekspresionizmu i enformelu“, rekla je Karaman Pašić.

Ciklusi izložbe „Refleksije“

Tokom razgovora detaljno nam je objasnila sve cikluse izložbe. Jedan od njih je ciklus kojeg karakteriše nadrealistički dinamički prikaz, koji se obogaćuje figurativnim motivima, dok se sa druge strane nalaze radovi koji su čista apstrakcija, gdje u jednoj slici na platnu, nastoji što više zadržati prethodno formirane znakove, odnosno mrlje i linije koje su u početnim fazama sukcesivno nanošene.

Prema njenim riječima naziv izložbe „Refleksije“ proizašao je iz upotrebe stakla, kao polazne tačke, stakla kao medija, ogledala, različitih kružnih formata, fragmentiranih u kompoziciji ili postavljenih u formi instalacije.

„Postavkom ovakvih djela u prostoru željela bih, zapravo, podstaći publiku na interakciju s djelom“.

„Gledateljsko oko će, naviklo na poznate odnose između boje i oblika, lako raspoznati određene forme koje se referiraju na stvarne objekte ili pojave te tako kompoziciju svesti na zbir naivnih asocijacija. Međutim onoga trenutka kada pomislimo da smo dovoljno zaokupljeni ritmičnim gibanjem kompozicije, tada nas iz sna budi direktno suočavanje sa spoljašnjim svijetom – refleksija stvarnosti u utisnutom ogledalu“.

Na pitanje gdje je pronašla inspiraciju za ovim djelima, odgovor je bio veoma jednostavan: „Inspiracija je bilo sve oko mene, porodica, suprug, djeca, putovanja, druge kolege, umjetnici.“

Brend ručno izrađenih ogledala OLENSE

Posebno je zanimljivo da je iz djela Džejlane Karaman Pašić kreiranih od recikliranih materijala, stvoren brend ručno izrađenih, unikatnih ogledala koja se prodaju pod nazivom Olense.

Govoreći o tome može li se od umjetnosti živjeti u Bosni i Hercegovini, Karaman Pašić je naglasila kako nemamo svi isti životni put, iskustva, jednaku podršku ili finansijsko zaleđe.

“Na moju veliku žalost mnoge moje kolege potpuno odustaju od ovog poziva upravo iz tih razloga, jer pronalaze poslove gdje su bolji izvori zarade. Međutim, moramo pronaći način da se trgnemo iz letargije, iz beznađa, kao i da nađemo načina da pokažemo ono što radimo“.

Izložba „Refleksije“ otvorena je do 21. marta 2022. godine.

Džejlana Karaman Pašić, nakon srednje škole primijenjenih umjetnosti 2010. godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je i magistrirala pet godina kasnije. U tom periodu bavila se slikarstvom, ilustracijom, kao i trodimenzionalnom umjetnošću.

Aktivno sudjeluje u kolektivnim izložbama, autor je brojnih ilustriranih slikovnica i mapa za djecu.

Članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH.

Njene ilustracije objavljene su u antologijskoj knjizi „Dva veka karikature na prostorima Jugoslavije“ autora Gorana Maravića.

Živi i radi u Sarajevu.