Nakon 50 godina počela sanacija prostora Galerije Collegium artisticum (VIDEO)

Nakon 50 godina počela je sanacija enterijera svih izložbenih prostora Galerije Collegium Artisticum u Sarajevu, za koje je sredstva obezbijedilo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, potvrdio je u razgovoru za Fenu direktor te galerije Elvedin Poturak.Poturak navodi da su radovi počeli u novembru te da je prvobitno planirana realizacija projekta sanacije hidroizolacije i krova galerije, ali je zbog nedostatka sredstava projekt izmijenjen.

Sve ono što se decenijama dešavalo u galeriji Collegium artisticum, smatra on, bilo je sistematsko uništavanje, nebriga, zapostavljenost u društvu i državi.

Direktor galerije Collegium artisticum nada se da će nakon sanacije, koja uključuje između ostalog i galerijsku rasvjetu, Collegium postati još značajnije mjesto kao platforma za daljnje kulturne aktivnosti.

On navodi da su planirana tri mjeseca za završetak radova na sanaciji Galerije, što bi trebalo biti krajem februara. Također je podvukao da će i dalje ostati neriješen problem hidroizolacije u tom prostoru.

– Ovo je sad sanacija koja će poboljšati programske aktivnosti ali neće riješiti problem – mišljenja je on.

Naglasio je da će redovne aktivnosti u Galeriji biti održane naknadno, kao što su Salon knjige, Revijalna izložba Udruženja likovnih umjetnika BiH te izložba Udruženja likovnih umjetnika KS.

Uprkos problemima vezanim za struju, rasvetu, prokišnjavanje i devastaciju, tokom ove godine realizovano je 12 programa. Jedan od njih bila je internacionalna izložba u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo, kao i gostovanje fotografa-kustosa Kurta Kaindla.

– U augustu je došlo do katastrofalne poplave koja je zahvatila sve prostore i izazvala dodatna oštećenja te su planirani programi prolongirani – kazao je Poturak.

Collegium artisticum do nedavno je imao samo dva zaposlena za stalno, da bi u julu bio raspisan  konkurs za prijem tri radnika – kustos, stručni saradnik i referent za administrativno-tehničke poslove. Galerija tako sad broji pet zaposlenih u stalnom radnom odnosu, među kojima je i dugogodišnja kustosica Galerije Sanela Nuhanović koja je niz godina radila na ugovor.

– Nakon dužeg vremena smo uspjeli zaposliti kustosicu Sanelu Nuhanović koja je 14 godina radila na ugovor o djelu. To je dug koji sam sebi uzeo kao prvu stvar koju sam želio da uradim – da se odužim ženi koja je radila mjesec za mjesec i gdje je bilo pitanje da li će raditi i kustosica i Galerija. Mogu da kažem da je zadnjih godina Galerija opstajala zahvaljujući njenom angažmanu – kazao je Poturak, istakavši i angažman dvojice uposlenika koji su do nedavno bili jedini uposlenici Galerije.

On tvrdi da Kulturno sportki centar Skenderija, iako mu je riječ kultura prva u nazivu, nema dovoljno razumijevanja za Galeriju te da nisu svjesni njenog potencijala.

Direktor galerije Collegium artisticum između ostalog ističe da je u okviru Strategije razvoja Grada Sarajeva 2021. – 2027. usvojena odluka da se u dijelu u kojem se razrađuje put do strateškog cilja – Grad filma i kreativnosti, uvrsti i nova mjera “Podrška JU Collegium artisticum”. Također je i potpisan Memorandum o saradnji sa JU Biblioteka Sarajeva, te je dogovorena  saradnja za realizaciju značajnih i vrjednih projekata, poput digitalizacije arhivske građe Galerije.

Govoreći o mogućim planovima za rad Galerije u idućoj godini, Poturak navodi da oni nemaju vlastitih sredstava, već se programi realizuju u saradnji sa Ministarstvom kulture KS.

Želja je, kaže, da u daljnjem radu ostvare bolju i bližu saradnju sa Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu kroz organizaciju različitih radionica sa studentima i mladim umjetnicima.

– Kako bi im, između ostalog, kao budućim autorima-izlagačima približili galerijsku djelatnost i organizaciju izložbi kao važnog rada u njihovoj umjetničkoj prezentaciji. Takođe, želja  nam je da u program budućih aktivnosti uključimo i studente historije umjetnosti sa katedre na Filozofskom fakultetu Sarajevo, kako bi stekli i određeno praktično iskustvo kroz izravan kontakt sa umjetnicima i publikom – podvukao je u razgovoru za Fenu direktor galerije Collegium artisticum Elvedin Poturak.

(FENA)