Otvorena izložba ‘Ishodišta’, radovi prve četiri generacije profesora i saradnika ALU Sarajevo

Akademija likovnih umjetnosti (ALU) Univerziteta u Sarajevu i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine upriličile su izložbu ‘Ishodišta’, radova prve četiri generacije profesora i saradnika te akademije, koja je osnovana 1972. godine.

Dekanesa ALU Sarajevo  Dubravka Lejlić Pozderac naglasila je da je gotovo cijela izložba postavljena iz fundusa Umjetničke galerije, za koju kaže da je najveći baštinik povijesti likovne umjetnosti u našoj zemlji.

– Namjera nam je tom izložbom podsjetiti na početke djelovanja Akademije kao jedne od najmlađih članica sarajevskog univerziteta, ali i najstarije visokoškolske ustanove za likovnu umjetnost na prostoru BiH – naglasila je.

Autor izložbenog koncepta prof. dr. Ibrahim Krzović, emeritus, ističe da je to jedna vrsta omaža tim najstarijim generacijama profesora Akademije, a radi se o kvalitetnom izboru djela.

Kvalitetu suradnje dvije institucije kulture, ALU Sarajevo  i Umjetničke galerije BiH, istaknuo je direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović te naglasio i važnost večerašnje izložbe za koju kaže da je svojevrsno podsjećanje na ljude vizionare.

Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu prva je visokoškolska likovno-umjetnička institucija na prostoru Bosne i Hercegovine; a njena pedesetogodišnja egzistencija obilježena je kontinuiranim radom i djelovanjem u javnoj, obrazovnoj, znanstvenoj i kulturno-umjetničkoj sferi kako na bosanskohercegovačkom, tako i na regionalnom i internacionalnom planu.

Izložba ‘Ishodišta’ postavljena je u povodu obilježavanja 50 godina od osnivanja Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, a bit će postavljena do sredine decembra u Umjetničkoj galeriji BiH.

(FENA)