Predstojeća sedmica Narodnog pozorišta Sarajevo u znaku gostovanja u Crnoj Gori

Predstavom “Protekcija” u režiji Kokana Mladenovića dio dramskog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo obradovat će u četvrtak, 11. novembra publiku Crnogorskog narodnog pozorišta.

Rezultat je to dobre saradnje dvije nacionalne teatarske kuće, kao i nedavnog pristupanja Asocijaciji balkanskih nacionalnih teatara – ABNT, kao i istrajavanja u ispunjenu cilja Narodnog pozorišta Sarajevo da regionalizira i internacionalizira svoje umjetničko i autorsko djelovanje, saopćeno je iz Narodnog pozorišta.

Predstava je rađena po tekstu Branislava Nušića, koji je adaptirala Milena Bogavac. Scenografiju potpisuje Marijela Hašimbegović, kostimografiju Lejla Hodžić, a dramaturgiju Džejna Hodžić. Saradnica za scenski pokret je Amila Terzimehić, a kompozitorica Irena Popović Dragović.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić kao i muzičari Naomi Druškić, Lucija Mesarek i Dario Kos.

Iz Narodnog pozorišta poručuju da gostovanje u Crnogorskom narodnom pozorištu neće uskratiti sarajevsku publiku da tokom ove sedmice uživa u odličnim naslovima.

Predstava “Kavkaski krug kredom” na repertoaru je u utorak, 9. novembra, a koju je, prema tekstu Bertolta Brechta na scenu NPS postavio čuveni redatelj Palo Magelli.

U četvrtak, 11. novemebra na repertoaru je dramska predstava “Čitač” u režiji Borisa Liješevića, inače predstava koja je trebala biti odigrana u okviru 61. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Velikim koncertom u petak, 12. novembra bit će proslavljena 100. godišnjica muzičkog obrazovanja u Sarajevu, a subota, 13. novembra rezervisana je za naslov “To nikad nigdje nije bilo”.

– Važno je naglasiti da su i dalje na snazi propisane mjere kriznog štaba, te da će publika koja bude prisustvovala predstavi morati pokazati potvrdu o revakcinaciji, potvrdu da su prebolovali koronavirus u proteklih šest mjeseci ili negativni antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati – saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

(FENA)