Promocija knjige „ Zlatna doba“ dubičke autorice Diliste Međedović

U organizaciji „MDD“ Merhamet Bosanska Dubica, u Velikoj sali Opštine promovisana je knjiga „Zlatna doba“ autorice Diliste Međedović članice Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje  genodica Kanada.

O knjizi  su govorili mr. Jasmin Spahić potpredsjednik skupštine opštine, mr. Senad Krivdić, recitatorica Emina Mukić iz Prijedora, dok je moderatorica na promociji knjige bila Sedžida Beganović Iskaković.

Autorica, je tokom promocije rekla nekoliko riječi o samoj knjizi i zahvalila se brojnoj publici  na prisustvu.

Knjiga „Zlatna doba“ je prvi put promovirana u Bosanskoj Dubici.

U svojoj recenziji književnica Ramzija Kanurić Oraščanin kaže: “Zrela spisateljica širokog raspona u izrazu i vokabularu, upečatljivo i lahko prenosi jedno minulo vrijeme njenoga djetinjstva, kasnije i njenog odrastanja, kao uvjerljivi sudionik vremena s očitim naglaskom ličnih sudbina likova.“

Akademik Emir Ramić kaže: „Dilistino konstantno vraćanje gradu i sudbinama njegovih ljudi je zapravo njen život, bogat događajima i ljudima iz tih događaja, bogat kao što su bogate inspirativne čaršije i mahala bosanskih gradova koje tako snažno čuvaju ideju Bosne i bosanski duh oličen u priznavanju, poštovanju, tolerisanju drugog i drugačijeg kao modusa bitisanja čovjeka, građanina, grada, zajednice. Svojom pričom isprepletenom nizom događaja običnih, ali za nju vrlo važnih ljudi, Dilista vraća svoj grad, ali i svoju umjetničku misao onima kojima i jedino pripada, ljudima koji su živjeli i umirali za svoj grad, svoju domovinu.“

Dilista Međedović

Dilista Međedović, rođena je u Bosanskoj Dubici od šnajderice majke Razije i oca konobara Šukrije. Osnovnu školu završila je u svome rodnom gradu, pohađajući prvi razred u školi „Franjo Kluz“ smještenoj u zelenilu dubičkog parka preko puta pošte, a nastavila u školi „Fadil Šerić“ kada je ponosno sa crvenom đačkom knjižicom s jeseni godine 1968.  krenula put Banja Luke. Imala je samo 14 godina.

Odličnim uspjehom završava srednju Upravnu školu sve vrijeme boraveći u Đačkom domu u ulici „Danka Mitrova“, gdje joj kolektivno življenje stvara širokogrudost, društvenost, disciplinu i poslušnost.

U istom dijelu Banja Luke, kako su govorili za taj dio grada „Preko Vrbasa“, nastavlja studirati Ekonomski fakultet i  ponovno živi u kolektivnom smještaju sa studentima tog vremena.

Uspješno diplomira 1976. kao rijetko ko od njene generacije, vraća se u rodni grad i odmah zapošljavanja u Zavodu za zapošljavanje BiH, tj. u Birou rada u Bosanskoj Dubici.

Godine su polako prolazile, formira porodicu i udaje se za Amira Međedovića, dobijaju sina Adnana koji je danas uspješan profesor engleskog jezika i književnosti.

Dana 15.3.1993.godine Dilista sa porodicom mora da napusti voljeni grad, te jedno vrijeme boravi u Hrvatskoj, da bi se iste godine skrasila u Njemačkom gradu Hannoveru.

Na prostoru Njemačke bilo je najviše prognanih koji se organiziraju po klubovima i uspješno organiziraju sastajanja, slavlja, priredbe, nastupe… Dilista se organizuje i postaje sekretar Udruženja prognanih Dubičana na prostoru pokrajine Nidersaksen.

Godine 1999. vraća se u Bosnu i u početku kratko vrijeme boravi kod svoje porodice u Sanskom Mostu, a 2000.godine preseljava  se u Bihać gdje se i zapošljava.

U 2017.godini počinje pisati knjigu „Biseri bosansko-dubičke sehare“ i uspješno izdaje 2019.godine u kojoj snagom i vedrinom dječijeg duha, a perom odraslog čovjeka opisuje ljude i događaje svog grada, upečatljivo, slikovito i duhovito.

Dana 10. septembra 2019. godine, na prijedlog akademika Emira Ramića, jednoglasnom odlukom Upravnog odbora, a na osnovu svoje knjige „Biseri bosansko-dubičke sehare“ proglašena je za čuvara domovine, te postaje članica Internacionalnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada. Ovako ozbiljna uloga ogleda se u njenoj nesebičnoj borbi za ljudska prava, u mirnoj borbi perom u pravu na život, vlasničkom pravu, zdravlju, slobodi i ljudskom dostojanstvu. Navedeno je objektivna dimenzija za opstojnost bosanskog čovjeka, ma kako se zvao.

Sjećajući se na dobra, stara vremena i na jedan lijep suživot, Dilista Međedović je postala ambasador Bosanske Dubice, pa samim tim i ideje Bosne i Bosanskog duha.