Tanović: Film ‘Deset u pola’ svojevrsna posveta Sarajevu

Tanović Film 'Deset u pola' svojevrsna posveta Sarajevu

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival (SFF) otvorio je film Danisa Tanovića „Deset u pola“ koji je ne samo posveta kultnom gastronomskom simbolu Sarajeva ćevapu, nego i svojevrsna posveta gradu Sarajevu.

Danas je u programu „Kafa s… „ upriličen susret s ekipom filma „Deset u pola“, rediteljem Danisom Tanovićem, glumcem Brankom Đurićem te mladim filmskim nadama Helenom Vuković i Kerimom Čutunom.

Tanović je kazao da je bio lijep osjećaj vidjeti reakcije publike pa i samih glumaca od kojih većina nije imala prilike ni vidjeti film prije sinoćnjeg otvaranja SFF-a.

Mlada glumica Helena Vuković kazala je da je po prvi put imala priliku da vidi sebe na velikom platnu, te da je po prvi put prisustvovala ceremoniji otvaranja SFF-a. Kazala je da je sve bilo puno emocija te da je u filmu uživala.

– Bilo mi je jako duhovito, lijepo i toplo – kazala je Vuković.

Mladi glumac Kerim Čutuna istako je također da mu je bilo lijepo raditi sa starijim kolegama i rediteljem Danisom Tanovićem.

Tanović je kazao da je pišući scenario sa Nikolom Kuprešaninom to za njih bilo nešto kao malo ljubavno pismo u tegobnim vremenima te da su htjeli i sami sebe nasmijati, da izađu iz crnila j kojem smo se svi našli.

– Kad smo pisali nekako nam je prijalo da cijelu situaciju u kojoj smo se našli pogledamo sa neke satirične strane – kazao je, između ostalog, Tanović.
Na današnjoj „Kafi sa.. „ koja je realizovana s djelom ekipe filma „Deset u pola“ Danisa Tanovića bilo je riječi i o problemima sa kojima se susreće bh. kinematografija.

(FENA)