U Hanikahu predstavljena 11. Internacionalna izložba ‘Umjetnici Sarajevu’

U okviru Festivala “Baščaršijske noći”, u Gazi Husrev-begovom Hanikahu večeras je predstavljena 11. Internacionalna izložba “Umjetnici Sarajevu”.

Kroz izložbu “Umjetnici Sarajevu” želi se prikazati pozicija umjetnika u Bosni i Hercegovini danas, kao i pozicija umjetnika iz regije i cijelog svijeta.

Učestvuje 25 umjetnika iz šest zemalja sa oko 100 umjetničkih djela.

Ovim projektom želi se ponuditi prilika za komunikaciju umjetnika različitih profila međusobno, sa javnošću i širom publikom.

Kako je u izjavi novinarima rekla autorica projekta “Umjetnici Sarajevu” Mirsada Baljić, u proteklih deset godina izložba je “ugostila” oko 1000 umjetničkih djela.

– To su bile godine kad smo mi istraživali i tražili da gradu ponudimo nešto novo. Od ove godine, izložba je ušla u Festival Baščaršijske noći – kazala je Baljić.

Istakla je da će video radovi umjetnika koji više nije među živima Dževdeta Hoze biti objavljivani dok god bude trajala ova izložba.

Umjetnica Rasema Šantić koja trenutno živi u Njemačkoj kazala je da je blizina i bliskost prema Modriči, mjestu gdje je živjela i radila, pozadina njenog stvaralaštva, njenih radova okupljenih pod nazivom “ratno slikarstvo”.

– U prvom planu su druge okolnosti nastanka slika, najčešće su to aktuelni izvještaji u štampi i na televeziji, kao i iscrpne studije u etnološkim kolekcijama u Berlin Dahlemu – kazala je Šantić.

Izložba koju organizira Udruženje umjetnika “Art Colony” za posjetitelje će biti otvorena do 16. jula.

(FENA)