U povodu 100 godina rada NPS svečano dodijeljena priznanja, zahvalnice i plakete

Svečana dodjela priznanja, zahvalnica i plaketa u povodu 100 godina rada Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) održana je večeras na Velikoj sceni NPS.

Ovom prilikom dodijeljene su i novoustanovljene godišnje nagrade Narodnog pozorišta Sarajevo za umjetničke domete u protekloj pozorišnoj sezoni 2021/22.

Žiri je dodijelio nagrade u kategorijama: mladi solistice i solisti, glumice i glumci, epizodna uloga, protagonističke uloge, te nagrade za najbolju kostimografiju, scenografiju i režiju ili koreografiju.

U organizacionoj jedinici Drame, godišnje nagrade dobili su: Ansambl predstave “Umjetnik u gladovanju” za kolektivni igru u predstavi; Aleksandar Seksan za ulogu Aćima Kukića i Amra Kapidžić za ulogu Savete u predstavi  “Protekcija”.

Dino Bajrović dobio je nagradu za ulogu Edipa u predstavi “Car Edip”, a Mona Muratović za ulogu Hedde Gabler u predstavi “Hedda Gabler”.

U organizacionoj jedinici Opere, godišnje nagrade dobili su: Ileš Bečei za ulogu Mirka/Petra Petrovića u predstavi „Mala Floramye” i Melisa Hajrulahović-Tomić za ulogu Miss Eveline Beautyflower.

Ivan Šarić dobio je nagradu za ulogu Kecala u predstavi „Prodana nevjesta”, a Aida Čorbadžić za ulogu Male Floramye/Suzette.

U organizacionoj jedinici Baleta, godišnje nagrade dobili su: Selma Efendić za ulogu Dalije u predstavi „Panta Rhei”; Elio Arnoldo Villa Garcia za duet Posljednja noć u baletnoj predstavi „Posljednja noć / Šeherzada“; Ana Kuzmanović za duet Posljednja noć u baletnoj predstavi „Posljednja noć / Šeherzada“; Boris Vidaković za ulogu Ljubavnika u baletnoj predstavi „Posljednja noć / Šeherzada“; Mihail Mateescu za ulogu Čovjek s maskom u baletnoj predstavi „Panta Rhei“ te Tamara Ljubičić za ulogu Vesne u predstavi „Žetva”.

Nagrade za najbolju kostimografiju, scenografiju i režiju ili koreografiju dobili su: Amna Kunovac-Zekić za kostimografiju u baletnoj predstavi “Posljednja noć/Šeherzada”; Mirna Ler za scenografiju u predstavi „Hedda Gabler” te Vesna Orlić za koreografiju i režiju u baletnoj predstavi “Posljednja noć/Šeherzada”.

Specijalna nagrada Narodnog pozorišta Sarajevo dodijeljena je Sergiiju Kryvokonu za ulogu Sultana Šahrijara u predstavi „Šeherzada”.

Zlatne plakete za umjetničko djelovanje i doprinos radu NPS uručene su: Josipu Pejakoviću i Kaći Dorić iz organizacione jedinice Drama; Ivici Šariću, Amili Bakšić, Gertrudi Munitić, Margit Tomik, Milici Buljubašić, Vjeri Mikić Miranović i Tiču Oldrihu iz organizacione jedinice Opera, te Edini Papo, Nedžadu Potogiji, Slavki Pervanu, Emini Minki Kamberović, Katarini Kocki i Mircei Hurdubae iz organizacione jedinice Balet.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić je, obraćajući se prisutnima, kazao da društvo nikada ne može dobrim umjetnicima, dobrim ljudima na kvalitetan način da se oduži.

– Svako društvo, ako želi da bude napredno, da bude odgovorno, mora da baštini kulturu poštovanja, prije svega, a isto tako i sjećanja, da nikad ne zaboravimo one koji su učinili najbolje stvari, a vi ste jedni od tih – kazao je ministar Avdić.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić je, u obraćanju prisutnima kazao da je ovo samo jedna noć u kojoj ne mogu iskazati svu zahvalnost, prije svega umirovljenicima Narodnog pozorišta Sarajevo.

– Hvala vam, između ostalog, što ste večeras ovdje da zajedno, jedni drugima iskažemo poštovanje i divljenje za ono što ste činili i činite za Narodno pozorište Sarajevo, jer je jedan veliki dio vas još uvijek aktivno – naveo je Mustafić.

Kaže da je s velikom odgovornošću i tremom preuzeo vodsto ove kuće u njenoj jubilarnoj godini.

– Ne mogu večeras spominjati imena onih kojima dugujemo zahvalnost za naslijeđe koje su nam ostavili. Spisak je ogroman, dugačak i sigurno bih nekoga izostavio vrlo nepravedno, pa ćemo to činiti u narednom periodu kroz izložbe, kroz monografije, tekstove, kroz sve vidove teatrološke građe u kojima ćemo se pojedinačno i skupno zahvaljivati ljudima čija djela i danas baštinimo – kazao je Mustafić.

Naveo je da je kao student i neko ko je, između ostalog, i prve korake pravio u sarajevskim pozorištima, uvijek vjerovao da teatar ima jednu zadaću, a to je kritički odnos prema prošlosti, angažiranost prema sadašnjosti i viziju budućnosti.

(FENA)