Umjetnici iz BiH pozvani da koriste sredstva iz programa Kreativna Evropa (VIDEO)

U cilju davanja podrške kulturnom i kreativnom sektoru danas je u Parlamentarnoj skupštini BiH upriličen Info dan o programu Kreativna Evropa, u okviru kojeg Evropska unija nudi sredstva umjetnicima u oblasti kulture i audiovizuelnih djelatnosti, te organizacijama u oblasti izvođačkih umjetnosti.

– Bosna i Hercegovina je pristupila drugom ciklusu programa Kreativna Evropa. Evropska unija je za ovaj program pripremila proračun od 2,4 milijarde eura koji su dostupni aplikantima u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Time će EU pružiti finansijsku pomoć desetinama tisuća umjetnika, djelatnicima u oblasti kulture, audiovozuelnih medija, organizacijama u oblasti izvedbene i likovne umjetnosti, izdavačke djelatnosti, filma, televizije, glazbe kao i industriji video igrica – izjavila je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

Pozvala je sve zainteresovane aplikante da se prijave na natječaj putem kojeg se dodjeljuju sredstva iz programa Kreativna Evropa. Zato je formiran novi desk putem kojeg se potencijalni aplikanti mogu informirati o programu.

Koordinator deska Bosne i Hercegovine Ilija Papac naglasio je da desk radi na promociji programa i edukaciji krajnjih korisnika. Za sada, kako kaže, vlada veliko interesovanje za učestvovanje u programu Kreativna Evropa.

Na info danu šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler kazao je da je iznos dostupnih sredstava iz programa uvećan za pedeset posto jer se “tokom pandemije uvidilo koja je važnost kulture u onim vremenima kada nismo imali priliku da posjećujemo pozorišta i kina”.

Jedan od najvažnijih benefita za BiH kada je u pitanju sudjelovanje u ovom programu je osim finansijskog i jačanje razine zajedništva sa članicama Evropske unije što je posebno važno na putu BiH ka EU.

Kreativna Evropa je program Evropske unije za podršku evropskoj kinematografiji, te kulturnom i kreativnom sektoru kako bi se dao doprinos održivom rastu i zapošljavanju.

(FENA)