Večeras dodjele nagrade BAFTA

Jasmila Zbanic

Večeras će se dogoditi ceremonija dodjele glavnih nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA).

Ceremonija će proći sa sjenom smrti Visočanstva princa Philipa, vojvode od Edinburgha, čija je bliska povezanost s Akademijom trajala više od 60 godina. Princ Philip postao je prvi predsjednik organizacije 1959. godine i predstavljao Društvo do 1965. godine i u tom je razdoblju dodjeljivao nagrade na svečanostima.

„Princ Philip zauzima posebno mjesto u povijesti Akademije i neizmjerno će nedostajati“, objavljeno je iz Akademije uoči ovogodišnje ceremonije.

BH.film „Quo Vadis Aida“ Jasmile Žbanić je nominovan za ovu, jednu od najvećih svjetskih filmskih nagrada, sa četiri druga svjetska filmska hita, u okviru najboljeg stranog filma. U konkurenciji su: „Another Round“, „Dear Comrades“, „Les Misérables“ i „Minari“.

Jasmila je kandidat za BAFTU i među najvećim svjetskim rediteljima: „Another Round“, reditelja Thomasa Vinterberga, „Babyteeth“, Shannone Murphy, „Minari“ – Lee Isaac Chunga, „Nomadland“, Chloé Zhao i „Rocks“ Sarah Gavron.

Jasmila Žbanić je sa svojim filmom Quo vadis Aida do sada osvojila brojne filmske nagrade i srca gledalaca vraćajući sjećanja na genocid u Srebrenici.