Juniori iz 24 države na Evropskom džudo kupu u Sarajevu

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Ovog vikenda Sarajevo će biti domaćin Evropskog džudo kupa za juniore i juniorke.

Na  takmičenju, iz kalendara  Svjetske judo federacije (IJF),  Evropske judo unije (EJU)  i Džudo saveza BiH, učesnici će imati priliku da osvajaju bodove za svjetsku juniorsku ranking listi, kako bi bili nostitelji na svjetskim i evropskim prvenstvima.

Evropski kup za juniore i juniorke prvo je evropsko takmičenje za ovu uzrasnu kategoriju nakon više od godinu dana pauze, izazvane pandemijom Covid -19.

Kup će se održati u Areni Hotela Hills na Ilidži. Učešće je potvrdilo 280 takmičara i takmičarki iz 24 zemlje  - Albanija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Bugaska, Hrvatska, Kipar, Češka Republika, Danska, Francuska, Mađarska, Crna Gora, Holandija, Norveška, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švicarska, Turska i Bosna i Hercegovina.

Predsjednik Džudo saveza BiH Branislav Crnogorac na pres-konferenciji kazao je da je cilj organizacije  Evropskog kupa "još jedan snažan impuls daljem razvoju judo sporta u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, koji na našim prostorima ima jaku tradiciju i velika sportska ostvarenja. Organizacija ovako velikog sportskog događaja je promocija Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i BiH".

- Evropski judo kup  je konkretan primjer aktivnog učešća sportskih kolektiva iz Kantona Sarajevo u procesu vraćanja grada Sarajeva i naše države u Evropu i svijet, u sportske sfere života, kao i dokaz tradicionalnog gostoprimstva Sarajeva, te doprinos naših organizacija narednim kandidaturama ostalih sSportskih saveza iz BiH za ovako prestižna takmičenja. Bit će to ujedno veliki podsticaj i doprinos razvoju turizma u našem gradu i državi - kazao je Crnogorac. 

Tehnički organizator je obezbjedio direktan i odgođen prenos oba dana takmičenja putem Televizije Sarajevo, kao i live prenos cjelodnevnog takmičenja putem IJF live tv stranice. 

Svečano otvaranje Evropskog judo kupa održat će se u subotu, 19. juna  u Areni Hotela Hills u 16.00 sati  uz direktan TV prijenos na TVSA. 
Turnir se održava u potpunoj karanten,i bez gledalaca.

Štampa   E-mail

Komentare omogučio CComment

Related Articles