Košarkašice BiH pobijedile Tursku i izborile drugi krug Eurobasketa

Jones - Košarkašice BiH pobijedile Tursku

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u Strasbourgu selekciju Turske sa 64:54 (17:8, 10:18, 11:18, 26:10), u drugom kolu C-grupe Evropskog prvenstva u Francuskoj i Španiji.

Košarkašice BiH ostvarile su drugu pobjedu kojom su osigurale plasman u drugu rundu Eurobasketa, među 12 ekipa.

Izabranice selektora Gorana Loje do pobjede su došle teže od očekivianja, s obzirom na to da su nakon jučerašnje pobjede nad Belgijom važile za apsolutnog favorita u današnjem meču. No, nisu pokazale ni blizu kvalitetnu igru kao protiv Belgijanki. Ipak, zahvaljujući boljoj igri u posljednjem periodu uspjele su napraviti preokret i ostvariti značajnu pobjedu.

Prvo poluvrijeme obilježio je veliki broj grešaka i promašenih šuteva s obje strane. Košarkašice BiH bile su malo uspješnije te su i imale rezultatsku prednost koja je u jednom trenutku iznosila 12 poena.

No, onda je uslijedio potpuni pad u igri. Bezidejnost u napadu, veliki broj grešaka i promašenih otvorenih šuteva rezultirali su petominutnim poenterskim postom bh. tima, što su iskoristile Turkinje i do kraja poluvremena se potpuno vratile u igru, a na početku drugog i prešle u vodstvo.

Tek u posljednjoj četvrtini bh. reprezentacija pokazala je prepoznatljivu igru. Snažnom odbranom u potpunosti su zaustavile Turkinje, proradio je i vanjski šut te je BiH za pet minuta posljednje četvrtine napravila seriju 17:0 i potpuno razbila turski tim.

Najefikasnija u reprezentaciji BiH bila je Jonquel Jone sa double-double učinkom 22 poena i 15 skokova. Matea Tavić postigla je 14, Nikolina Babić 10, a Marica Gajić sedam poena uz devet skokova i tri ukradene lopte.

Reprezentacija BiH u posljednjem kolu grupne faze u nedjelju igraju protiv Slovenije i u slučaju pobjede osigurale bi direktan plasman u četvrtfinale Eurobasketa.

(FENA)