Manje od 1.000 zvanica na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju razmatraju mogućnost da manje od 1.000 VIP-a i stranih zvaničnika prisustvuju svečanom otvaranju, smanjujući već smanjene brojke od 10.000, rekli su u četvrtak izvori upućeni u ovo pitanje.

Organizatori Olimpijskih igara, koje će se održati u vanrednom stanju koronavirusa proglašenom za glavni grad Japana, pokušavaju smanjiti broj zvanica koje će prisustvovali ceremoniji na nacionalnom stadionu 23. jula, rekli su neimenovani izvori, prenosi Kyodo.

Ceremonija otvaranja olimpijskih igara na stadionu s 68.000 sjedećih mjesta vjerojatno će biti ograničena na goste povezane s igrama, uključujući predstavnike Međunarodnog olimpijskog odbora i strane uglednike, dok će navijače i goste sponzora ostaviti za gledanje na televiziji.

Organizacijski odbor već je odlučio održati Olimpijske igre bez gledatelja na mjestima u glavnom gradu i tri okolne prefekture, dok je Tokio u ponedjeljak ušao u četvrto vanredno stanje, nakon novog rasta broja slučajeva zaraze COVID-19.

Olimpijski događaji održavat će se iza zatvorenih vrata za publiku u Tokiju, Chibi, Kanagawi i Saitami.

Novo vanredno stanje, prema kojem se od restorana i barova traži da se suzdrže od posluživanja alkohola, traje tokom Olimpijskih igara do 22. augusta.

U toku su dogovori da japanski car Naruhito prisustvuje ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara i proglasi igre otvorenim, dok se očekuje kako će prva dama SAD-a Jill Biden biti među gostima koji dolaze u Tokio na svečanost.

(FENA)