Rukometaši BiH na EP 2022. uprkos porazu od Austrije

Rukometaši BiH na EP 2022

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u posljednjem susretu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj večeras je u Grazu poražena od Austrije sa (27:23).

Ovim porazom bh. rukometaši zauzeli su treće mjesto u Drugoj grupi, iza Njemačke i Austrije, ali su se sa četiri osvojena boda uspjeli plasirati na EP kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe iz osam kvalifikacionih grupa. Tako će se izabranici selekora Ivice Obrvana po drugi zaredom naći u žrijebu za EP, koje će se 6. maja obaviti u Budimpešti.

Od samog početka bh. tim imao je probleme u realizaciji napada, uz brojne tehničke greške. Na drugoj strani Austrijanci kažnjavali jednako slabu i sporu igru bh. tima u odbrani i lako dolazili do golova.

Nakon dva isključenja na startu Austrijaci su poveli sa 5:2 , a već u 15. minuti došli do najveće prednosti od četiri gola, koju su zadržali do kraja prvog poluvremena.

U drugom dijelu Austrijanci u dva navrata odlaze na plus pet golova, a najveći prednost ostvarili su u 48. minuti kada su poveli 25:19. Do kraja susreta domaći tim je rutinski sačuvao prednost i slavio sa 27:23.

U ekipi BiH najefikasniji su bili Ibrahim Haseljić sa šest golova, te Mirko Herceg i Ivan Karačić koji su postigli po tri gola, a kod Austrijanaca Božović sa pet golova.

(FENA)