Alexanderu Langeru, posthumno, najveće priznanje Grada Sarajeva

Alexanderu Langeru, posthumno, najveće priznanje Grada Sarajeva

Alexander Langer posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva zbog promoviranja mira i pomirenja u Bosni i Hercegovini.

Kako je iz Ambasade Italije u Sarajevu saopćeno, najvažnije priznanje prijestolnice Bosne i Hercegovine, dodijelilo je Gradsko vijeće, u susret Danu Grada Sarajeva koji se obilježava 6. aprila svake godine, kada se i službeno uručuju priznanja Grada.

Titula počasnog građanina je dodijeljena kao priznanje za izuzetno zalaganje Alexandera Langera za mir u bivšoj Jugoslaviji i naročito za odbranu grada Sarajeva tokom rata 1992-1995.

Neumorni branitelj građanskih vrijednosti, mira i demokratije, Alexander Langer je bio najangažiranija evropska ličnost, zagovornik dijaloga i razuma naspram brutalnosti sile.

Kao prvorazredni eksponent dijaloga u svojoj Regiji Alto Adige/Sud Tirolo, i u cijeloj Evropi, dao je fundamentalan doprinos pitanju inkluzije i stvaranju društva, u kome različitost predstavlja bogatstvo, a ne barijeru.

– U dogovoru s Ambasadom Italije, kandidaturu Alexa Langera je predložio jedan drugi zagovornik mira, veoma poznat u Italiji, general Jovan Divjak, osnivač Udruženja “Obrazovanje gradi BiH“ – za stipendiranje mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, kojim predsjedava više od 20 godina – navodi se u saopćenju.
Odluka Grada Sarajeva je stigla u sedmici u kojoj bi Alexander Langer navršio 75 godina.

Alexander Langer, italijanski novinar, pisac, mirovni aktivista umro je 3. jula 1995. godine.

(FENA)