Alicia Kearns za N1: Ne želimo da vidimo sukob na ulicama Bosne

Britanski parlament će ove sedmice raspravljati ponovo o Bosni i Hercegovini. Inicijativu za ovu raspravu pokrenula je konzervativna zastupnica Alicia Kearns. Ona je bila i jedna od onih koji su u prvoj debati u novembru jasno zatražili sankcije za Milorada Dodika i one koji ugrožavaju Dayton.

Kearns u intervjuu za N1 kaže kako očekuje da će Britanija biti izuzetno aktivna u Bosni i Hercegovini.

N1: Jedna diskusija je već održana. Još jedna je u pripremi. Zašto odjednom toliki interes za BiH u Londonu?

ALICIA KEARNS: Velika Britanija ima dužnost da podrži narod Bosne kako bi spriječila bilo kakvo upadanje u sukob i krvoproliće. Očigledno, znamo da ne želimo da vidimo sukob na ulicama Bosne. Svi mi snažno osjećamo podršku našim bosanskim prijateljima i saveznicima. I očito svi naši veterani koji su tamo služili ne žele da se sruši mir za koji su se toliko borili. Dakle, potpuno je u redu. I zato se parlamentarci poput mene bore da osiguraju da u Bosnii imate prijatelja u VB i da znate da narod Britanije, parlament, stoji iza Bosne i uz nastavak mira u zemlji.

N1: Neobično je vidjeti hitno pitanje o Bosni i Hercegovini u Donjem domu. Znam koliko je ponekad teško osigurati hitno pitanje, čak i za pitanja koja su veoma važna na vašoj političkoj sceni u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali ovo pitanje se postavilo i kako smo i mi, tako su i zastupnici bili veoma dobro upoznati sa situacijom, ali i ministar koji je predstavljao kancelariju vanjskih poslova. Šta očekujete od vlade u Downing Streetu kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, ali i šta namjerava učiniti Parlament?

ALICIA KEARNS: Ne treba sumnjati u odlučnost britanskih parlamentaraca da podrže bosanske prijatelje na debati u četvrtak. To je ona koju sam dogovorila, koju je preko 50 zastupnika potpisalo, tražeći da se debata održi. A ono za šta sam tražila kao predsjedavajuća APPG-a za Bosnu je prije svega, sastanak ministara NATO-a 30. novembra, da Bosna treba da bude na dnevnom redu. To je očigledno ranije potvrdio i lider NATO-a, što je fantastično. To je dovelo do pristupa da se to stavi na dnevni red. Zamolila sam i člana britanskog ministarskog tima da ode na Dan Oružanih snaga BiH koji se održava sljedeće sedmice. Oni će prisustvovati tome. Također sam tražila da povećamo broj britanskog vojnog osoblja u NATO štabu u Sarajevu jer trebamo pokazati da nismo skrenuli pažnju s fokusa. I također sam zatražila zajedničku vježbu širom Balkana, da Rusija, Srbija i sve te susjedne zemlje znaju da Zapad i NATO nisu makli fokus s onog što se dešava. Ponudila sam i da razmotrimo sankcije Dodiku i ostalima koji su odgovorni za podjelu i podrivanje institucija Dejtonskog sporazuma. Također se zalažemo za veći angažman civilnog društva i fokusiranje na ono što se tačno dešava.

N1: Rekli ste da ste tražili sankcije gospodinu Dodiku i onima koji potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum. Jeste li čuli nešto od Downing Streeta, da je vlada reagovala na vaš zahtjev?

ALICIA KEARNS: Vlada Velike Britanije tvrdi da razmatra sve opcije i da će djelovati ako bude potrebno, ali politika britanske vlade je da ne potvrđuje sankcije dok se ne uvedu, dok pojedinac ne bude obaviješten. I mislim da ih vjerovatno koriste, ako se situacija ne smiri, ako ne vidimo smanjenje tenzija.

N1: Jedan element koji se ovdje spominje u Bosni i Hercegovini je da su mnogi zabrinuti da će strani lideri, kada potisnu tu retortiku, početi razgovarati sa gospodinom Dodikom i njegovim saveznicima o državnoj imovini i vojnoj imovini, i svim drugim pitanjima ovdje u Bosni i Hercegovini. A oni kažu da to nije prihvatljivo, jer on treba da bude pod sankcijama i da bude odgurnut. Ali i glas, drugi glas ovdje u Bosni i Hercegovini je onaj drugi koji kaže da, također imamo problem u Federaciji gdje vlast nije formirana već četiri godine. Dakle, hoćete li se zalagati i za rješavanje svih ostalih problema? Ne samo pitanja vezana za gospodina Dodika.

ALICIA KEARNS: Da, tako da mislim da jedna stvar ili zahtjevi gospodina Dodika nisu na stolu. I mislim da je veoma važno da imamo diskusiju kao ljudi u Bosni. Dodik nema jednoglasnu podršku kakvu voli da je predstavlja svijetu. I to je veoma važno da se prepozna. Trebamo li razmotriti sve što možemo učiniti da obezbijedimo više stabilnosti regionu i više sigurnosti, više podrške onim fundamentalnim institucijama koje je stvorio Daytonski sporazum? Da. I zaista se nadam da će to biti predmet rasprave.

N1: Što se tiče sankcija – da li očekujete da bismo mogli vidjeti više sankcija od zapadnih saveznika kao što su Sjedinjene Američke Države, ali i od Evropske unije? Znamo da neki u Evropskoj uniji ne žele da pozivaju na te sankcije. Dakle, treba li očekivati jednostrane sankcije od drugih zemalja Evrope?

ALICIA KEARNS: Vjerujem da američke sankcije Dodiku ostaju na snazi do danas. I mislim da je to bila jedna od prednosti Velike Brtianije od Brexita, to što sada možemo imati svoj režim sankcija, jer je bilo neprihvatljivo da su određene zemlje unutar EU bile odlučne da nastave da potkopavaju važne sankcije, koje određene članice EU i većina želi da uvede. Tako da mislim da je Velika Britanija pokazala da smo veoma sretni što uvodimo jednostrane sankcije, ali sankcije su najefikasnije kada se rade sa saveznicima u dogovoru sa drugima.Mislim da bismo jako željeli da radimo i da budemo sigurni da imamo što više zemalja koje donose sankcije sa sobom jer ih tako činimo moćnijima. A to je i mnogo snažnija poruka svijetu kada radimo stvari u jedinstvu.