Ambasada SAD-a: Presuda je važan korak da svi preuzmu odgovornost

Ambasada SAD-a Presuda je važan korak da svi preuzmu odgovornost

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozdravila je današnju odluku Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove kojom se potvrđuje osuđujuća presuda za Ratka Mladića.

Ta presuda, kako su naveli na zvaničnom Twitter nalogu, predstavlja važan korak kako bi svi pojedinci koji su činili zločine preuzeli punu odgovornost za sve patnje naroda tokom rata u Bosni i Hercegovini što će u budućnosti donijeti pravdu žrtvama i njihovim porodicama.

Pozvali su sve strane u BiH da poštuju sudske presude, poštujući sve žrtve, da rade na procesu pomirenja i stabilnoj budućnosti i osiguraju poštivanja svih prava građana BiH.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) i dugo vremena najtraženiji haški optuženik, pravomoćno je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Pravomoćnom i konačnom presudom, koju mu je danas izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), potvrđena je prvostepena presuda od 22. novembra 2017. godine, te okončan proces za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana, kao i žalbe tužiteljstva.

(FENA)