Američki helikopteri sletili u Tuzlu

Američki helikopteri sletili u Tuzlu

Prvi američki vojni helikopteri, koji će sa Oružanim snagama BiH sudjelovati u bilateralnoj vježbi „Brzi odgovor 21“ sletjeli su danas u zračnu luku Dubrave kod Tuzle.

U narednim danima planiran je dolazak preostalih američkih helikoptera, a prije samog početka vježbe očekuje se i povećan broj helikopterskih letova u cilju upoznavanja s konfiguracijom terena u Bosni i Hercegovini, objavile su OSBiH i Ambasada SAD putem društvenih mreža.

Radi se o prva dva helikoptera UH-60 iz sastava Brigade borbene avijacije 1. pješačke divizije KoV SAD, inače stacioniranim u Poznanju u Poljskoj. Na Dubravama su ih dočekali pripadnici 5. pješačke brigade OS BiH i osoblje Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Helikopteri UH-60 Black Hawk su opće namjene i prije svega se koriste za prijevoz vojnika i opreme. U narednim danima planiran je dolazak preostalih američkih helikoptera iz sastava ove zrakoplovne postrojbe, koji će sa OS BiH sudjelovati u vježbi. Prije početka vježbe očekuje se i povećan broj helikopterskih letova u cilju upoznavanja s konfiguracijom terena u Bosni i Hercegovini.

(FENA)