Američki vojnici stigli u Sarajevo uoči održavanja vježbe ‘Brzi odgovor 21’ (VIDEO)

Nova grupa pripadnika američkih kopnenih snaga, koji će zajedno s pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) sudjelovati u realizaciji bilateralne vježbe “Brzi odgovor 21/Immediate Response 21”, stigla je danas u Sarajevo.

Ceremoniji dočeka američkih vojnika na sarajevskom aerodromu prisustvovali su visoki bosanskohercegovački i međunarodni dužnosnici, a dolazak nove grupe vojnika uslijedio dan nakon što je u glavni grad Bosne i Hercegovine stiglo oko 200 pripadnika američkih kopnenih snaga.

Američke vojnike dočekali su ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH brigadni general Ivica Jerkić, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson i komandant Štaba NATO-a u Sarajevu američki brigadni general Erik Folkestad.

Uz dobrodoščicu američkim vojnicima, ministar odbrane BiH Sifet Podžić je istaknuo kako se vježba „Brzi odgovor 21“ realizira u sklopu multinacionalne vježbe „Branilac Evrope 21“ u kojoj pored američke vojske, vojske Kanade, evropskih NATO-saveznika i partnera sudjeluju i OSBiH.
Precizirao je kako se vježba „Branilac Evrope 21“ realizuje kroz četiri povezane vježbe na tlu Evrope, a da je za Bosnu i Hercegovinu najinteresantnija vježba „Brzi odgovor 21“, koja se izvodi u zemaljama naše regije, izuzev Srbije.
Ta će vježba, kako je kazao, biti realizirana na poligonima za obuku – Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Njemačke uz sudjelovanje oko 5.000 vojnika.

– Cilj je provjeriti prihvat i razmještaj snaga, te integraciju snaga, kao i integriranu protuzračnu odbranu i zajedničke logističke operacije – kazao je Podžić, potcrtavajući kako su Sjedinjene Američke Države i NATO-savez strateški sigurnosni partner u Evropi.

Podsjetio je, istovremeno, kako je to za BiH bilateralna vježba s vojskom SAD-a, vodećom članicom NATO-a, te „još jedna potvrda snažne podrške naših vjernih prijatelja i partnera u procesima bh. reformi“.
– BiH kao domaćin dijela vježbe testira rad i koordinira druge nadležne institucije da izvrše ranije spomenute misije – dodao je Podžić, izražavajući zahvalnost bh. institucijama i agencijama za saradnju s Ministarstvom odbrane kao nosiocem spomenutih aktivnosti.

Naglasio je kako Ministarstvo odbrane i OSBiH kroz ovu vježbu testiraju sposobnost integrisanja u šire odbrambene strukture, što je jasno iskazano u državnim strateškim dokumentima – odbrambenoj, sigirnosnoj i vanjskoj politici BiH.

– OSBiH učešćem u vježbi pokazuju spremnost za zajedničko djelovanje sa vojskom SAD-a i partnerima. Učešćem u vježbi OSBiH ojačat će svoje operativne sposobnosti – kazao je Podžić, izražavajući očekivanje da će BiH sa svojim OS pokazati da je spremna sudjelovati u očuvanju stabilnosti i sigurnosti, prvenstveno, u BiH, ali i u regiji u skladu s njihovom misijom.

Sudionike ceremonije pozdravio je i američki ambasador u BiH Eric Nelson, istaknuvši kako će ovo biti dosada najveća vojna vježba oružanih snaga SAD-a i BiH, te da predstavlja još jedan dokaz konstantne predanosti SAD-a i njihove posvećenosti miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Vježba, po njegovim riječima, predstavlja i izvanrednu priliku za obuku, kada američke snage imaju priliku da zajedno s partnerima iz OSBiH rade, kako na jačanju kapciteta spremnosti, tako i interoperabilnosti sa NATO-snagama i saveznicima.

– Desetine hiljada pripadnika američkih trupa doprinijeli su održavanju i implementaciji mira, odnosno onoga što je potpisano i usaglašeno kroz Dejtonski mirovni sporazum u Ohaju – kazao je ambasador Nelson, prisjećajući se uloge američkih trupa u postdejtonskom periodu, neposredno nakon okončanja rata u BiH.

Naglasio je kako je zahvaljujući tom angažmanu mir održan, te stvoreni uvjeti za napredovanje BiH na njenom evroatlantskom putu.

– Danas imamo potpuno integrirane OS u BiH koje su kreirane od nekada zaraćenih vojski – kazao je Nelson, dodajući da OSBiH predstavljaju najvažnijeg garanta sigurnosti i partnera kada se radi o očuvanju sigurnosti, te da svjedoče o tome šta se može postići kada svi ostave po strani svoje razlike i odluče da rade na dobrobit građana Bosne i Hercegovine.
Nakon ceremonije dočeka i postrojavanja, američki vojnici bit će upućeni na odgovarajuće lokacije predviđene za sudionike spomenute vježbe.

Kako je iz Ministarstva odbrane BiH ranije saopćeno, vježba “Brzi odgovor 21” bit će održana od 17. maja do 2. juna u sklopu multilateralne vježbe “Branilac Evrope 21” (“Defender Europe 21”), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).

Predsjedništvo BiH je ovu vježbu odobrilo u februaru 2020. godine, a radi se o glavnom događaju za OSBiH u oblasti obuke u 2021. godini, koji će biti realiziran na poligonima OSBiH – Manjača i Glamoč te na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” kod Tuzle.

OSBiH će na vježbi sudjelovati sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će Oružane snage SAD-a sudjelovati s kopnenim i zračnim komponentama sa više od 700 pripadnika.

U sklopu priprema za održavanje vježbe ranije je u Bosnu i Hercegovinu stiga dio ljudstva i tehnike, uključujući i američke vojne helikoptere iz sastava Brigade borbene avijacije 1. pješačke divizije KoV SAD, inače stacionirani u Poznanju u Poljskoj, kao i konvoj vojnih vozila iz sastava 21. Komande za podršku američkih oružanih snaga u Evropi.

Kako je najavljeno, tokom izvođenja vježbe bit će na snazi stroge mjere prevencije protiv pandemije koronavirausa, a sve s ciljem zaštite sudionika vježbe kao i lokalnog stanovništva.

(FENA)