Brčko: Dvojac osuđen na zatvorske kazne zbog prodavanja glasova na izborima 2020.

Pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta Elvir Saletović (49) osuđen je na godinu i četiri mjeseca zatvora, a Sanel Pengić (34) na godinu dana zatvorske kazne, jer su kandidatu jedne političke stranke na lokalnim izborima 2020. godine za novac ponudili više stotina glasova.

Kako je navedeno u optužnici, oni su uoči održavanja izbora prethodno osmislili i međusobno dogovorili, te pronašli i udružili se s više njima poznatih osoba u cilju počinjenja kaznenog djela „povrede slobode odlučivanja birača”, priopćilo je Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH.

Saletović i Pengić se terete da su tim osobama namjeravali ponuditi naknadu do 50 maraka, uz uvjet da glasaju za kandidata političke stranke s kojim oni prethodno postignu dogovor. Tako su planirali da na dan izbora budu prisutni na biračkom mjestu na kojem će određeni birači glasati, davati im upute, vršiti nadzor i kontrolu njihovog glasanja.

Pengić je zatim stupio u kontakt s jednim od kandidata za Skupštinu Distrikta od koga su za ponuđenu kupovinu 130 glasova preuzeli iznos od 1.300 maraka, u apoenima po 10 maraka, dok bi ostatak novca preuzeli nakon glasanja.

Uz početne informacije dobivene od tog kandidata i Centra za istraživačko novinarstvo Sarajevo, Tužiteljstvo i Policija Distrikta otvorili su istragu i početkom studenog 2020. godine proveli akciju “Glasač”, koja je okončana uhićenjem i stavljanjem u pritvor Saletovića i Pengića.

Osumnjičeni su ubrzo optuženi, a nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, tijekom kojeg su dokazane optužbe Tužiteljstva, osuđeni su za kazneno djelo “pripremanje kaznenog djela”, navodi se u priopćenju.

(FENA)