Cikotić i Soylu o jačanju policijske saradnje u borbi protiv sigurnosnih izazova

Cikotić i Soylu o jačanju policijske saradnje u borbi protiv sigurnosnih izazova

– Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić na poziv ministra unutrašnjih poslova Republike Turske Suleymana Soylua boravi u službenoj posjeti Turskoj, gdje s čelnim ljudima sigurnosnog sektora ove zemlje razgovara o unaprijeđenju saradnje i jačanju odnosa između policijskih agencija dvije države.

U ponedjeljak je u Ankari održan sastanak s ministrom Soyluom, kojem su prisustvovali i generalni direktor Turske policije Mehmet Aktas, komadant Žandarmerije general Arif Cetin te šef Odjela za migracije Savas Unlu.

Razgovarano je o unaprijeđenju policijske saradnje dvije zemlje u borbi porotiv svih vrsta organiziranog kriminala te spriječavanju ilegalnih migracija.

Pravovremena razmjena informacija i iskustava u ovoj oblasti bit će intenzivirana u narednom periodu radi što efikasnijeg suprotstavljanja ovim globalnim izazovima.

Tokom sastanka sa ministrom Soyluom, ministar Cikotić je istakao dobru saradnju dvije zemlje u oblasti zaštite i spašavanja.

Istaknuto je da prijetnje od prirodnih nesreća iziskuju stalnu saradnju i adekvatno obučavanje spasilaca za odgovor na ove izazove.

Stoga je iskazana obostrana spremnost za nastavak saradnje Bosne i Hercegovine i Turske u ovoj oblasti te podrške službama zaštite i spašavanja i u narednom periodu.

Delegacija Ministarstva sigurnosti BiH posjetit će i izbjeglički kamp u Adani gdje će se upoznati s načinom rada kampa i zbrinjavanja izbjeglica, saopćeno je iz tog ministarstva.

(FENA)