Čović: Schmidt treba poništiti sve odluke svojih prethodnika

Jedina odluka koju bi trebao donijeti Visoki predstavnik jeste da poništi prethodne odluke svih visokih predstavnika, jer su grubo narušile normalno funkcioniranje daytonske Bosne i Hercegovine – rekao je u petak predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH u Mostaru.

– Svatko odgovara za svoju funkciju. OHR ima jasan zadatak ovdje, poštivati i provoditi Dayton, a nikako mijenjati ključne odredbe Daytona, a pogotovo ne mijenjati odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti u predmetu “Izetbegović Alija”, o legitimnom predstavljanju u predmetu “Ljubić” – poručio je Čović.

Na postavljeni rok od strane Visokog predstavnika Christiana Schmidta od šest tjedana za dogovor, Čović smatra kako do dogovora vjerojatno neće doći, ali i ako dođe da je teško provodljiv.

– HNS BiH ostaje otvoren za razgovore. Imali smo dovoljno vremena od potpisanog Mostarskog sporazuma prije dvije godine. Jasno smo čuli od predstavnika bošnjačkog naroda kako su imali taktike da se ništa ne dogovorimo. I sad bi trebalo očekivati dogovor u idućih mjesec dana? Mislim da je to neprevodivo, ali stojimo na predispoziciji što se toga tiče – istaknuo je.

Dodaje kako je početak kolovoza vrijeme kada vjerojatno neće biti zasjedanja Zastupničkog doma niti Doma naroda, što znači da bilo kakav dogovor ne bi bilo moguće implementirati.

– Vremenskog prostora nemamo, ali HNS je otvorio svoja vrata za pregovore – rekao je on.

Smatra da još uvijek postoji dovoljno demokratskog kapaciteta u BiH.

– Moramo preuzeti odgovornost za ovu zemlju. Bar oni koji govore da je ovo naša domovina, da su patrioti, ‘probosanci’. Moramo pokušati dati šansu dogovoru u traženju brzih rješenja. Europska unija nam je otvorila vrata i rekla da možemo otvoriti kandidatski status do kraja godine pod uvjetom da neke stvari uradimo, a prva stvar je izborno zakonodavstvo – navodi Čović.

Iskazao je žaljenje zbog načina komuniciranja u javnosti u posljednje vrijeme, a naročito bošnjačke politike.

– Iskazali smo zabrinutost može li uopće više institut OHR-a djelovati u BiH, u Sarajevu, kada na ovakav način reagira na prosvjede – podvukao je on.

Čović tvrdi kako ne postoji nikakva mogućnost da se ugrozi ono što hrvatski narod ima u BiH, narod koji je, kako kaže, sebe ugradio u Bosnu i Hercegovinu u cjelini.

– Znat ćemo na adekvatan način, sukladno pravnim i političkim sredstvima, zaštititi ustavnu jednakopravnost konstitutivnog naroda – ističe.

Mišljenja je da ulica ne može rješavati probleme ni u BiH, niti kada je u pitanju hrvatski narod.

– Svima onima koji su organizirali prosvjede, govornicima, svima koji su se okupili oko njih, ali i svima onima koji se nisu ogradili od njih, želim da ostanu u tom blatu mržnje, a vi to zovite činom naivnosti ili kršćanstva s moje strane, ja ću to prihvatiti racionalno i razumno – kazao je Čović odgovarajući na novinarsko pitanje je li naivan političar ili dobar kršćanin kada ne želi da hrvatski narod na ulici traži pravdu.

(FENA)