Čović u Zagrebu: Hrvati u BiH izloženi pokušaju majorizacije, morali smo odgovoriti

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je u subotu da Bosne i Hercegovine nema bez hrvatskog naroda te je upozorio kako su Hrvati izloženi pokušaju majorizacije i da su na to morali odgovoriti.

“Danas moramo vrlo jasno kazati da Bosne i Hercegovine nema bez hrvatskog naroda u BiH, jedinog koji okuplja ono što je danas potpuno razlučeno u BiH. Jedini koji zagovara euroatlantski put u BiH, jedini koji snažno, otvoreno, vrlo glasno i nedvosmisleno slijedi sve standarde EU i ono što je dogovoreno zagovara i naša sestrinska stranka – hrvatski HDZ”, rekao je Čović u pozdravnom govoru na 19. općem saboru HDZ-a.

Dodao je kako danas u Bosni i Hercegovini ne funkcionira ni Predsjedništvo BiH, ni Vijeće ministara, kao ni Parlamentarna skupština BiH, javila je Hina.

“To je iskušenje koje nismo imali od Daytona, od 1995. godine, od Domovinskog rata na ovakvoj razini”, rekao je Čović te je upozorio da su posebno Hrvati izloženi pokušaju majorizacije, a na to su, kaže, morali odgovoriti organiziranjem Hrvatskog narodnog sabora BiH.

“Hrvatski narodni sabor BiH, na čelu s HDZ-om BiH, želi vrlo jasno odgovoriti na ključne izazove i pitanja. Na izvanrednom saboru početkom godine poslali smo jasan odgovor da želimo institucionalno i prostorno reorganizirati BiH, ali sukladno Ustavu BiH”, kazao je.

Čović je naglasio da u institucionalnom reorganiziranju BiH treba ugraditi i odluke Ustavnog suda BiH o potpunoj ustavnoj ravnopravnosti tri konstitutivnog naroda te je izrazio nadu da će i u dogovoru s hrvatskim premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem iznaći rješenja za koja nitko neće moći reći da su protuustavna, antidejtonska ili anticivilizacijska.

Naveo je i da je sada vrijeme kada se pripremaju za opće izbore u BiH u ambijentu kada u zadnje dvije godine nisu uspjeli promijeniti izborno zakonodavstvo u BiH.

“Organizirali smo se i dobit ćemo izbore. Ne sumnjajte da će hrvatski narod uvjerljivo, kroz Hrvatski narodni sabor i 12 stranaka na jednoj od lista na kojoj zajedno nastupaju – uvjerljivo dobiti izbore u BiH. Dobit će ih na način da djelujemo zajedno”, poručio je.

Plenković: Danas je pitanje Hrvata u BiH stalno tema na međunarodnim forumima

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ustvrdio je da je to tema na kojoj godinama zajednički ustrajno rade te su na to koncentrirani u svim razgovorima sa svim partnerima i saveznicima.

“Pitanje Hrvata u BiH nekada uopće nije bila tema u međunarodnim forumima. Danas je tema stalno, a ona je nametnuta prije svega radu hrvatske Vlade, hrvatskog HDZ-a i HDZ-a BiH te njihovih drugih prijateljskih stranaka”, kazao je Plenković.

Također, pozdravio je dolazak na Opći sabor HDZ-a i predsjednika Europske pučke stranke (EPP) Manfreda Webera i novog glavnog tajnika EPP-a Thanasisa Bakolasa.

“Kako poduprijeti status kandidata za Ukrajinu a ne razgovarati o kandidacijskom statusu za BiH?”, upitala je potpredsjednica Europske komisije i potpredsjednica EPP Dubravka Šuica, podsjetivši da će se idući tjedan u Europskoj komisiji razgovarati o statusu kandidata Ukrajine za članstvo EU.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik u novom sazivu Narodne skupštine Srbije Tomislav Žigmanov zahvalio je predsjedniku HDZ-a Plenkoviću na svemu što čine za dobro hrvatskog naroda u Republici Srbiji te svim članovima HDZ-a na podršci zbog koje je, kako je rekao, opstojnost Hrvata u Srbiji daleko izvjesnija.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i ministar u vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović također je zahvalio na zajedništvu i dodao da je hrvatska nacionalna zajednica u Crnoj Gori, iako brojčano malena, u zajedništvu i pomoći Hrvatske – snažna i vitalna, navodi Hina.

(FENA)