Čovićevi mediji žestoko se obrušili na Plenkovića

Izgleda da je neuspjeh oko promjena izbornog zakonodavstva počeo ozbiljno nagrizati status Andreja Plenkovića i HDZ-a među mnogim Hrvatima u Bosni i Hercegovini. To potvrđuju dva teksta objavljena u petak na “hrvatskim” portalima u BiH, u kojima se otvoreno poziva na pobunu protiv Plenkovića i daje, donedavno nezamisliva, podrška predsjedniku Zoranu Milanoviću, prenosi politički.ba.

Tako je portal Bild.ba, koji je blizak HDZ-u BiH, predložio Draganu Čoviću da ucijeni Plenkovića rušenjem hrvatske Vlade, ako u Bruxellesu ne izlobira pritisak na sarajevske vlasti. Kako? Tako što, predlaže Bild.ba, Dragan Čović u Saboru ima dva od tri zastupnika 11. izborne jedinice koji su izravno njegovi ljudi. Zdravka Bušić to nije i ona će, sve da joj i Čović kaže da uradi nešto kontra Plenkovića, odbiti poslušnost, ali Nevenko Barbarić i Radoje Vidović mogli bi ozbiljno zatresti tanku Plenkovićevu većinu u Saboru, prenosi Jutarnji list.

“Drugim riječima, Čović bi trebao preuzeti rizik, podržati Milanovićev prijedlog, dati naputak Vidoviću i Barbariću i uraditi povijesnu stvar za svoj narod u BiH. Ovakva prigoda je kao pucanje penala u finalu Lige prvaka”, predlaže ovaj hrvatski medij.

Državnik i moljac
Još eksplicitniji je desno orijentirani Poskok.info koji hvali Milanovića, a gotovo da proklinje Plenkovića: “Što god Milanović da uradio oko NATO-a, uspio ili ne, Plenkoviću je jedno jasno: On više nije najpopularniji političar među bh. Hrvatima, kojih samo u Hrvatskoj ima preko 700.000 s pravom glasa. Sve te naše familije u Milanovića gledaju kao u državnika. U nekog tko ne kalkulira s onim što će reći. I Milanović je daleko ispred svih hrvatskih političara zajedno najpopularniji političar među bh. Hrvatima”, objavio je ovaj portal.

U nastavku članka slijedi prijetnja kako će HDZ RH, ako ne želi izgubiti veći dio svojih glasača (u BiH), “morati napustiti poziciju globalističkih glodavaca iliti preciznije brusselskog moljca, onog koji u suštini prezire svoje, stidi se onog kojeg predstavlja, sanja karijeru po zapadnjačkim centrima, te tamo ako i ode usrdno moljaka kmeči”. Ako žele sačuvati brand zvan HDZ, morat će prijeći u fazu suverene članice Europske unije koja će na svako novo nametanje nepravde Hrvatima u BiH, koja bude protudaytonska, imati i svoj konkretan odgovor, poručili su Plenkoviću.

No, gotovo je sigurno da EU neće podržati ovakve ideje. U četvrtak je ministrica obrane Savezne Republike Njemačke Christine Lambrecht poručila da je Njemačkoj vrlo važna stabilnost na Zapadnom Balkanu i da zbog toga njezina država želi vidjeti regiju na putu približavanja EU i NATO-u, u čemu želi biti pouzdan partner.

Novi pokušaj

Usto, Ured visokog predstavnika u BiH objavio je da se “u nedostatku dogovora političkih stranaka o izbornoj reformi, sljedeći opći izbori moraju, kao i prethodni, održati u skladu s postojećim zakonodavstvom. Odluka Centralne izborne komisije da raspiše opće izbore za 2. listopada odraz je te obaveze.” Bošnjaci su zadovoljni pa je u Dnevniku FTV-a Bakir Izetbegović, lider SDA, najavio:

“Mislim da ćemo imati jednog visokorangiranog predstavnika EU koji će nešto još jednom probati. Htjeli su to i Amerikanci pa su odustali. Vide da to nije realno, ali mislim, pod uticajem gospodina Plenkovića koji ima dobre veze i prijatelje u EU, da će jedan od visokorangiranih doći da još jedanput razgovara. Naravno, uzalud.” Razlozi zašto je to uzalud, smatra, su u tome što je trenutačno “jednostavno tako pokvarena atmosfera”.