Curenju plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 prethodila je eksplozija

Švedska državna televizija SVT objavila je da su seizmolozi zabilježili eksplozije u blizini plinovoda Sjeverni tok u posljednjih 36 sati.

Do prve eksplozije je došlo u dva sata i tri minute u ponedjeljak, a do druge u 19 sati i četiri minute.

Danske oružane snage objavile su video na kojem se vidi kako mjehurići na površino Baltičkog mora iznad plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, te su rekli da je najveće curenje plina izazvalo površinski poremećaj promjera više od jednog kilometra.

Savjetnik predsjednika Ukrajine, Mihailo Podoljak napisao je kako je curenje plina iz plinova Sjeverni tok 1 ništa drugo nego teroristički napad planiran od Rusije i akt agresije prema Evropskoj uniji.

“Rusija želi destabilizirati ekonomsku situaciju u Evropi i izazivati predzimsku pandemiju. Najbolji odgovor je sigurnosno ulaganje, tenkovi za Ukrajinu. Posebno Njemački”, napisao je Podoljak.Podsjećamo, Operater plinske mreže Sjeverni tok AG objavio je da su tri plinovoda sistema Sjeverni tok pretrpjela “neviđenu štetu” u samo jednom danu. Operater je saopćio i da je “nemoguće procijeniti kada će kapacitet sistema biti vraćen”.