Danas: Svakoj vlasti u Banjaluci uvijek treba podrška iz Beograda

Povezanost političkih scena u Srbiji i Republici Srpskoj je duboka: svaka vlast u Srbiji se trudila da pokaže da ima dobar odnos sa Banjalukom kako bi se štitila od kritike sa desnice da se zanemaruju interesi Srba preko Drine. S druge strane, svakoj vlasti u Banjaluci uijvek treba podrška svake vlasti u Beogradu, piše beogradski Danas.

– Međutim, stvari se bitno otežavaju kada Banjaluka uđe u klinč sa Sarajevom, jer to uvlači Zapad na stranu Sarajeva, dok se zvanični Beograd onda nalazi između dvije vatre – kaže za Danas politikolog Mladen Mrdalj, koji odgovara na pitanje da li i u kolikoj mjeri predstojeći izbori u Srbiji utiču na podršku Beograda srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku.

Mrdalj ukazuje da je ono što je spomenuo i sada slučaj zbog dramatične krize u BiH koju je pokrenuo Inckov zakon o zabrani negiranja genocida. Prema njegovim riječima, Vučić već neko vreme signalizira da nije zadovoljan Dodikovom politikom, jer su se čelnici SNS-a svečano sastajali sa Draškom Stanivukovićem, trenutno Dodikovim glavnim konkurentom.

– S druge strane, Vučić nastavlja inerciju svih srpskih vlasti da balansira podršku RS zaziranjem od reakcije Zapada, što se svodi na formulaciju “podrške Dejtonskom sporazumu”. Iz ugla srpske opozicije, prostor za kritiku Vučićeve politike je veći što je briga za reakciju Zapada manja. Tako bi u kampanji na ovu temu mogli biti najglasnije Dveri i druge desne partije, dok primicanje SSP, PSG i Ne davimo Beograd znači i opadanje podrške Banjaluci, bez obzira na Đilasovo javno ogorčenje odnosom EU prema demokratiji u Srbiji. Kada se podvuče crta, ukoliko ne bude eskalacije krize u BiH, malo kojoj partiji će biti drago da diskutuje na tu temu. Ukoliko kriza eskalira, opozicione partije desnice će najvjerovatnije politički profitirati – ocenjuje Mrdalj.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je Dodikova misija autonomna, te da njemu izbori sami po sebi nisu od prevelikog značaja. On smatra da je Dodikov rejting u Srbiji takav da kojim slučajem on učestvuje na izborima u Srbiji, bio bi među bolje plasiranim političarima.

– Definitivno mislim da njemu prije može da znači nešto drugo. Kada prođu izbori, mnogi koji sada prema njemu imaju, na primjer, pozitivan stav ili neutralan, zbog toga što je javnost u Srbiji dominantno nacionalno orijentisana, mogu da imaju rezervisani stav prema Dodiku. Tako da njemu sami izbori ne znače mnogo. Činjenica je da kada političari u Srbiji budu relaksirani poslije izbora, pitanje je koliku će podršku imati sa raznih strana – navodi Anđelković.